Slovenija

Na Fursu zadovoljni s prvim letom delovanja

STA
8. 8. 2015, 14.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Pred dobrim letom dni je s formalno združitvijo davčne in carinske uprave zaživela Finančna uprava RS (Furs). Na Fursu so z opravljenim v tem obdobju zadovoljni - med drugim izpostavljajo več pobranih davkov, zmanjšanje davčnega dolga in učinkovitejši nadzor na področju dela na črno.

FURS

"Po letu dni delovanja Fursa lahko rečemo, da smo z učinki zadovoljni, saj smo kljub dodatnim nalogam in z manjšim številom zaposlenih realizirali vse bistvene strateške cilje," so za STA povedali na finančni upravi.

Pri dodatnih nalogah so izpostavili predvsem nadzor nad zaposlovanjem in delom na črno ter nadzor na podlagi zakona o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev ter o zapisovalni opremi v cestnih prevozih.

Že v času združevanja obeh uprav in nastajanja Fursa so bili v ospredju predvsem pričakovani pozitivni sinergijski učinki. "Finančne učinke pa bo po naši oceni možno bolj natančno analizirati v daljšem časovnem obdobju," so povedali in spomnili, da je do združitve finančnih uradov in s tem do zmanjšanja števila lokalnih uradov s 25 na 15 prišlo šele z začetkom letošnjega leta. Hkrati je prišlo tudi do reorganizacije dela po lokalnih uradih, zmanjševanja podpornih služb, združevanja nabave in podobno.

Združitev carinske in davčne uprave je ustvarila enoten organ za pobiranje javnofinančnih prihodkov. Tudi zaradi tega so se po oceni Fursa pobrani javnofinančni prihodki v prvi polovici leta glede na enako obdobje lani povečali za 4,4 odstotka oziroma 295 milijonov evrov.

Ustanovitev finančne uprave je prinesla tudi pozitivne učinke na področju obvladovanja davčnega dolga, saj je z izmenjavo dobrih praks prej ločenih organov prišlo do nekaterih optimizacij postopkov v izvršbi, pri obravnavi terjatev v insolventnih postopkih in tako naprej. Od ustanovitve Fursa se je skupni davčni dolg zmanjšal za 76 milijonov evrov.

Prenos dela nalog, ki so ga prej opravljali davčni inšpektorji, na mobilne enote je omogočil, da se lahko inšpektorji bolj posvečajo kompleksnejšim in zahtevnejšim primerom, kjer gre za zelo visoke zneske utajenih davkov.

Vključevanje mobilnih enot v postopke preverjanja prijav nepravilnosti in v preventivne aktivnosti ob tem omogoča večjo prisotnost na terenu in s tem pripomore k osveščanju zavezancev in širše javnosti. "To pa je na dolgi rok največje zagotovilo, da bo velika večina obveznosti izpolnjena prostovoljno," so optimistični.

Med pomembne dosežke zadnjega leta štejejo še elektronsko vročanje opominov dolžnikom in sklepov o izvršbi bankam, s katerim so olajšali poslovanje zavezancem ter krepko znižali svoje stroške. Elektronsko obliko so z novim letom dobili vsi računi, ki jih izdajajo in prejemajo.

"Tudi pri trošarinah in okoljskih dajatvah se pospešeno bližamo popolnoma elektronskemu poslovanju, s sodobnim postopkom carinjenja v pomorskem prometu še pred prispetjem blaga v pristanišče pa smo močno povečali konkurenčnost koprskega pristanišča," so zapisali.

Skoraj hkrati z združitvijo so dobili tudi dve že omenjeni pomembni novi nadzorni nalogi in ocenjujejo, da so na področju obeh "zelo uspešni".

Za učinkovito potezo pri obravnavi kaznivih ravnanj se je izkazala ustanovitev oddelkov, ki skrbijo za obravnavo prekrškov in kaznivih dejanj na območju celotne Slovenije (t.i. kompetenčni centri). Pozitivna je bila tudi vzpostavitev posebnih oddelkov v finančnih uradih, ki se ukvarjajo z informiranjem zavezancev.

Furs je sicer konec junija v uporabo prevzela šest novih označenih osebnih vozil, nekoliko kasneje še dve kombija. To so prva vozila s prednostjo, označena z napisom "finančna uprava", poudarjajo.

Pomembne naloge pa jih čakajo tudi v prihodnje: zaživele bodo davčne blagajne, maja 2016 pa bo začel veljati novi carinski zakonik EU, ki pomeni prehod v brezpapirno, popolnoma računalniško okolje in hitrejše carinske postopke za pooblaščene gospodarske subjekte.

Med ključne cilje sodi nadaljnje obvladovanje davčnega dolga in njegovo zmanjševanje, želijo si povečati obseg elektronskega poslovanja s fizičnimi osebami, med dolgoročne cilje Fursa pa sodi zmanjšanje heterogenosti informacijskih sistemov.

Vlada je sicer maja sprejela celovit načrt projektov na davčnem področju za leto 2015 in imenovala usmerjevalni odbor, ki bo usklajeval delo na tem področju, določal prioritete in dajal ključne usmeritve za oblikovanje konkretnih rešitev. Podlaga za nadaljnje ukrepanje na področju prestrukturiranja bremena javnih dajatev bodo izsledki analiz, ki so v pripravi.