Svet

Tudi Varufakis zavrnil možnost plačila dolga IMF

STA
30. 6. 2015, 14.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Potem ko je grški premier Aleksis Cipras v ponedeljek zvečer potrdil navedbe neimenovanega predstavnika grške vlade, da Atene danes, ko se izteče rok, ne bodo plačale okoli 1,6 milijarde evrov dolga IMF, je to danes storil tudi grški finančni minister Janis Varufakis. Iz Evropske komisije medtem znova sporočajo, da možnosti za dogovor še obstajajo.

Arhiv

Danes se izteče evrski program finančne pomoči Grčiji, obenem pa poteče tudi rok za plačilo junijskih obveznosti do Mednarodnega denarnega sklada (IMF) v višini okoli 1,6 milijarde evrov. V Atenah so v ponedeljek napovedali, da omenjene vsote IMF ne bodo plačali.

To je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes potrdil tudi Varufakis. Gostobeseden sicer ni bil; na vprašanje novinarjev pred finančnim ministrstvom v Atenah, ali bodo pravočasno plačali junijske obveznosti do IMF, je dejal le "ne".

Evropski posojilodajalci so Ciprasu, ki je državljane v minulih dneh pozival k zavrnitvi pogojev pomoči na nedeljskem referendumu, v ponedeljek sicer ponudili še zadnji predlog, ki bi v zadnji minuti omogočil rešitev grške krize, je dejal vir blizu EU. Novico so nato potrdili tudi v Evropski komisiji.

Cipras bi moral pisno sprejeti zadnji kompromis ter se zavezati, da bo pred referendumom o ukrepih državljane pozval, naj jih podprejo. To bi lahko vodilo k novemu zasedanju evroskupine, je še pojasnil neimenovani vir.

Iz Aten zaradi preklicane dopoldanske novinarske konference vlade in napovedi popoldanske konference za tuje novinarje prihajajo ugibanja, da bi se lahko Grčija vrnila za pogajalsko mizo.

"Vrata dogovoru ostajajo odprta, vendar se čas hitro izteka," je na današnjem brifingu za novinarje v Bruslju dejal tiskovni predstavnik Evropske komisije Margaritas Schinas.

Predsednik komisije Jean-Claude Juncker je v ponedeljek govoril s Ciprasom in ga prosil, naj do polnoči odgovori na predlagano rešitev, vendar še vedno čaka odziv, je povedal Schinas. Junckerja je poklical Cipras.

Drugačne pa so novice iz Berlina. Nemška kanclerka Angela Merkel je namreč danes dejala, da ne ve za nikakršen novi predlog Grčiji. "Zadnja ponudba, za katero vem, je petkova ponudba. Nič več ne morem reči," je dejala.

Na grško krizo se je medtem danes odzvala tudi Turčija in Atenam ponudila pomoč. "Grčiji smo pripravljeni pomagati preživeti gospodarsko krizo s sodelovanjem v turizmu, energetiki in trgovini," je v Ankari dejal turški premier Ahmet Davutoglu.