Svet

Ebola se vrača, nova smrtna žrtev

STA
30. 6. 2015, 13.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Liberijske oblasti so oznanile, da se je v državo vrnil smrtonosni virus ebole, potem ko so to afriško državo pred nekaj več kot šestimi tedni razglasili za očiščeno bolezni. Nov primer bolezni so javili iz okrožja Margibi, oboleli je umrl.

Reuters

Kot je povedal namestnik liberijskega ministra za zdravje Tolbert Nyensuah, so umrlega že pokopali, strokovnjaki pa so po njegovih besedah tudi že našli vse, ki bi bili lahko v stiku z žrtvijo, in zanje odredili karanteno.

Oblasti sedaj iščejo izvor novega primera ebole ter pozivajo Liberijce in druge, da še naprej ukrepajo preventivno, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še povedal Nyensuah.

Z ebolo, ki je od začetka izbruha decembra 2013 na zahodu Afrike terjala več kot 11.000 mrtvih, se še naprej borita tudi liberijski sosedi Gvineja in Sierra Leone, a obalno okrožje Margibi je mnogo bližje liberijski prestolnici Monrovia kot katerikoli izmed sosednjih držav.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki je 9. maja razglasila, da v Liberiji ni več ebole, je o novem primeru bolezni že obveščena.

V Liberiji so konec epidemije razglasili 42 dni po pokopu zadnje potrjene žrtve. Gre za dvakratno inkubacijsko dobo virusa, WHO pa je takrat oznanila, da gre za izjemno pomemben dogodek v dolgi krizi.

Kljub temu so ZDA in več mednarodnih organizacij že maja pozvale k previdnosti spričo nadaljevanja izbruhov bolezni v Gvineji in Sierri Leone. Zaradi tega tudi Zdravniki brez meja, ki so v boju proti eboli na prvih bojnih linijah, niso pozdravili majske razglasitve WHO, Liberijo pa opozorili, da ne gre slaviti, saj krize ne bo konec, dokler virus ne bo izkoreninjen v vseh treh prizadetih državah.

V Liberiji je do majske razglasitve konca epidemije umrlo 4800 ljudi. V Gvineji in Sierri Leone so medtem, kljub dramatičnemu upadu števila obolelih, še vedno našteli med 20 in 27 novih primerov te smrtonosne hemoragične mrzlice na teden.