Svet

Finsko sodišče dokončno zavrnilo obtožbe v primeru Patria

STA
30. 6. 2015, 11.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Finsko prizivno sodišče v Turkuju je danes dokončno zavrnilo obtožbe proti četverici visokih predstavnikov orožarskega podjetja Patria zaradi sumov podkupovanja slovenskih predstavnikov pri prodaji oklepnikov. Tožilstvu ni uspelo dokazati obtožb v zadostni meri, zato jih je sodišče zavrnilo kot neutemeljene, je sporočilo sodišče.

Arhiv Svet24

Na zatožni klopi so bili nekdanji generalni direktor Patrie Jorma Wiitakorpi, nekdanji izvršni podpredsednik Patrie Vehicles Heikki Hulkkonen, zastopnik Patrie za Slovenijo Reijo Niittynen in direktor prodaje Tuomas Korpi. Tožilstvo je zanje zahtevalo po dve leti zaporne kazni, še pol milijona evrov kazni pa za Patrio.

Četverica visokih predstavnikov Patrie je bila oproščena že na prvi stopnji 30. januarja lani, ker da tožilstvu ni uspelo dokazati obtožb podkupovanja slovenskih predstavnikov pri prodaji oklepnikov leta 2006 preko razumnega dvoma. To je danes potrdilo tudi prizivno sodišče v Turkuju. S tem je razsodba postala pravnomočna, obtoženi pa oproščeni.

Kot je utemeljilo sodišče, "tožilstvu v veliki ni uspelo dokazati elementov podkupovanja, kot je obljuba ali plačilo ali korist od podkupnine javnemu uslužbencu oz. nekomu drugemu, povezavo tega z ravnanjem javne osebe, posebnega odnosa med javnimi osebami in drugimi osebami in da so javne osebe vedele za obljube ali plačila ali koristi za drugo osebo".

"Obtožbe hudega podkupovanja in poziv h kazni podjetja za odgovornost se zato zavržejo kot neutemeljene," je v sporočilu za javnost zapisalo prizivno sodišče v finskem Turkuju.