Svet

Napadalec v Franciji je imel terorističen motiv

STA
30. 6. 2015, 13.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Francoski državni tožilec Francois Molins je danes potrdil, da je imel moški, ki je v petek obglavil svojega šefa in skušal vreči v zrak plinarno pri Lyonu, terorističen motiv in povezave s skrajno Islamsko državo v Siriji. Proti njemu so uvedli preiskavo zaradi terorizma in zato ostaja v priporu.

Facebook

Kot je pojasnil državni tožilec, je preiskava pokazala, da je imel 35-letni Yassin Salhi "terorističen motiv, čeprav ga je upravičil z osebnimi razlogi", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na zaslišanju je Salhi povedal, da je svojega šefa obglavil in njegovo glavo obesil na ograjo plinarne, da bi si zagotovil čim večjo publiciteto. Povedal je tudi, da je svojega šefa, 54-letnega Herveja Cornara najprej z eno roko zadavil, nato pa se ustavil 500 metrov pred plinarno in ga obglavil z nožem s 25-centimetrskim rezilom.

Glavo je na ograjo obesil z verigo in jo obdal z zastavama Islamske države.

Kot je izpostavil Molins, je s tem sledil navodilom IS, ki redno poziva k terorizmu v Franciji in še posebej k rezanju vratov nevernikov. Ob tem pa je obglavljanje tudi redna praksa teroristov IS, je dodal.

Salhi sicer trdi, da je šlo za povsem osebne motive in da je zločin storil po sporu s šefom in soprogo.

Vendar pa je bil po ugotovitvah tožilstva Salhi stalno v stikih s francoskim džihadistom Sebastianom Yunisom, ki je v Sirijo odšel novembra lani. Na Yunisovem domu v Franciji je policija našla telefon, s katerega je bilo razvidno, da sta bila v stikih in da je Yunis IS prosil za dovoljenje za objavo selfija Salhija z odrezano šefovo glavo, še poroča AFP.