Svet

Razjarjeni šef evroskupine izključil Grčijo

B.K.
27. 6. 2015, 18.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Podaljšanja programa kreditov za Grčijo ne bo, tako da se ta izteče konec meseca, evroskupina pa bo sedaj brez Grčije razpravljala o posledicah, je povedal šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem.

Reuters

Po nepričakovani napovedi referenduma o ponudbi upnikov je grški finančni minister Janis Varufakis danes zaprosil za enomesečno podaljšanje sedanjega kreditnega programa, kar je evroskupina zavrnila.

Na novinarski konferenci po razgreti debati finančnih ministrov držav Evroskupine, je vidno razjarjeni šef Evroskupine Jeroen Dijsselbloem dejal, da je bil nazadnje predlagan dogovor najskrajnejša točka, ki jo institucije (trojka - Evropska centralna banka, Mednarodni denarni sklad in Evropska komisija) lahko ponudijo. Grška vlada pa, da ga je z razpisom refernduma zavrnila.

"Proces je končan," je dejal Dijsselbloem in zagrozil, da bo v primeru zavrnitve predloga na referendumu Grčija ostala brez kreditov ter likvidnostnih sredstev.

Grški finančni minister Varoufakis pa je pojasnil, da njegova vlada ni imela mandata ne podpisati "nevzdržnega dogovora," niti ga zavrniti, saj so kandidirali s pro-evropsko agendo. Zato je grška vlada razpisala referendum glede ponudbe institucij. "Naša vlada je na volitvah dobila nekaj čez 40 odstotkov glasov. Za tako pomembno odločitev mora glasovati vsaj 50 odstotkov volilcev," je dejal Varufakis.

Reuters

Ob tem je zadnji kreditni predlog institucij zavrnil na treh točkah:
1. dogovor je recesijski in je breme za rešitev iz krize prelagal na ramena najranljivejših
2. je tehnično slab, številke se na koncu niso izšle
3. v dogovoru ni nobenega plana, ki bi investitorjem, kreditodajalcem in grškemu ljudstvu zagotavljal, da se bo Grčija konsolidirala in si opomogla. "Po 5 mesecih bi bili na popolnoma enaki točki," je bil kritičen Varufakis.

Šef evroskupine Dijsselbloem pa je na koncu grško delegacijo tudi izključil iz pogovorov o usodi Grčije. "Grčija ni bila povabljena na drug del zasedanja evroskupine," je bil kratek grški finančni minister. Na tem delu ostali finančni ministri razpravljajo kako se bodo soočili z novo nastalo situacijo.

Reuters

Do tega trenutka si namreč še nobena vlada v Evropski uniji ni drznila oporekati zahtevam Trojke.