Slovenija

Dohodnina za plače, ki jih ni prejel

Janja Ambrožič
27. 6. 2015, 17.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Novomeščan Silvo Mesojedec, ki je pred kratkim tri tedne ležal v krsti in gladovno stavkal v Ljubljani, je doma. Toda zapletom v njegovem življenju še ni videti konca. Od Fursa je prejel informativni izračun dohodnine za leto 2014, po katerem državi dolguje več kot 9500 evrov.

Janja Ambrožič

Dohodnina se nanaša na znesek, ki naj bi mu ga nakazal delodajalec, a Mesojedec od njega ni dobil drugega kot plačilne liste.

»Gladovno sem stavkal, ker nisem dobil denarja za 36 mesecev. Semfin, ki ga je obvladovala Semenarna, ima namreč blokiran TRR in izplačila iz tega naslova nikoli ne bo. Furs je zabeležil, da sem prejel osebni dohodek za 36 mesecev. Čeprav plače nisem prejel, so mi oddane plačilne liste brez izplačila upoštevali kot enkratni prejemek, zato tudi obračun dohodnine iz višjega razreda,« je pojasnil Mesojedec, ki je že spisal pritožbo.

Zadnja gladovna stavka, med katero je ležal v krsti sredi Ljubljane, je bila deloma uspešna. Sestal se je s pravosodnim ministrom Goranom Klemenčičem in v tistem času prejel vabilo na zaslišanje v zvezi z mahinacijami nekdanjih delodajalcev iz Semenarne in Semfina (sodni postopek je bil eden od pogojev, da neha stavkati), denarja, ki mu ga dolguje nekdanji delodajalec, pa še ni na obzorju.

Kot je znano, je zamudil rok za vložitev tožbe za izplačilo 36 plač, za kar krivi svojega odvetnika Draga Šribarja, zato se je obrnil na zavarovalnico, pri kateri ima odvetnik sklenjeno zavarovanje, a ni uspel.