Svet

Grški parlament se posvetuje o reformah

STA
27. 6. 2015, 14.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V grškem parlamentu se je začela razprava o referendumu, na katerem naj bi državljani na predlog premierja Aleksisa Ciprasa odločali o varčevalnih ukrepih, ki jih zahtevajo posojilodajalci.

Reuters

Cipras je ponoči nepričakovano napovedal, da naj bi državljani čez teden dni odločali, ali naj Grčija sprejme zahtevane ukrepe. On sam jih zavrača, a bo spoštoval voljo ljudstva, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Glasovanje v parlamentu s 300 poslanci je pričakovati danes pozno zvečer. Za podporo predlogu so potrebni glasovi večine, to je 151 poslancev.

Cipras je zahteve grških upnikov ostro kritiziral. Z njihovim sprejemom bi se zvišal davek na dodano vrednost, znižale bi se pokojnine ter povečala stopnja brezposelnosti.

Referendum, ki ga je Cipras napovedal za 5. julij, bo drugi v zadnjih 40 letih, odkar je razpadla vojaška hunta, ki je državo vodila med letoma 1967 in 1974, ko so Grki glasovali proti monarhiji in se odločili za republiko.

Kako bodo Grki glasovali tokrat, ni znano. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se večina prebivalcev, to je 69,7 odstotka, zavzema za ohranitev evra "za vsako ceno", proti jih je 28,9 odstotka.