Svet

Španija odpira trg dela za Hrvate

STA
27. 6. 2015, 13.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Španija se je odločila odpreti trg dela za hrvaške državljane. Vlada v Madridu je v petek sprejela predlog ministrstva za delo, da po izteku dveletnega prehodnega obdobja ne bo podaljšala prepovedi zaposlovanja za državljane Hrvaške, ki je od 1. julija 2013 članica EU.

Arhiv

"Ni razlogov za podaljšanje omejitev, saj hrvaški državljani nimajo velikega vpliva na trg dela, poleg tega so se omejitve odločile odpraviti tudi države, v katerih se večinoma zaposlujejo hrvaški državljani," je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina sporočila španska vlada.

V Španiji živi 1450 Hrvatov, od katerih jih je 1240 starih med 16 in 64 let. To pomeni, da hrvaški državljani predstavljajo le 0,029 odstotka vseh tujcev v državi.

Sklep španske vlade bo začel veljati v sredo, natanko dve leti od vstopa Hrvaške v unijo. Od tedaj so smeli Hrvati v Španiji živeti kot državljani EU, niso pa se smeli zaposlovati brez posebnih dovoljenj.

Ko je Hrvaška vstopila v EU, je možnost dveletnega prehodnega obdobja, v katerem je zaposlovanje hrvaških državljanov omejeno, izkoristilo 13 držav. Doslej so se za odprtje trga dela poleg Španije odločili tudi Nemčija, Belgija in Luksemburg, Slovenija in Avstrija pa sta že napovedali, da bosta omejitev podaljšali.