Svet

Danski liberalci napovedali oblikovanje manjšinske vlade

STA
27. 6. 2015, 12.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Vodja danskih liberalcev Lars Lokke Rasmussen se je v petek odločil, da bo oblikoval manjšinsko vlado, v kateri bodo zgolj ministri njegove stranke Venstre. Odločitev je sporočil po neuspešnih koalicijskih pogajanjih s partnersko desnosredinsko Dansko ljudsko stranko (DF). Kot je dejal, bo novo vlado predstavil še danes.

Reuters

"Po današnjih pogovorih imam občutek, da bi stranka Venstre lahko oblikovala vlado pod mojim vodstvom, ki bo dobila podporo v parlamentu," je za danske medije po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v petek dejal Rasmussen.

Na volitvah 18. junija so sicer slavili socialdemokrati premierke Helle Thorning-Schmidtove, vendar skupaj s povezanimi strankami z vsega 85 poslanskimi sedeži v 179-članskem parlamentu niso zmogli oblikovati večinske vlade.

Večino v parlamentu je z 90 mandati uspelo osvojiti desnosredinskemu bloku pod vodstvom Rasmussena. Največ glasov v tem taboru je sicer prejela DF, a je blok dolžnost sestave koalicije in vlade prepustil liberalcu Rasmussenu.

Do nestrinjanja v stališčih med njegovo stranko Venstre in DF je po poročanju AFP prišlo pri vprašanju javne porabe. Liberalci želijo ohraniti porabo v naslednjih štirih letih nespremenjeno, medtem ko jo želi DF povišati za 0,8 odstotka.

Vlada, ki bi jo sestavljali zgolj člani Venstre, bi bila po mnenju AFP v parlamentu zelo šibka, saj bi imela vsega 34 od skupno 179 poslancev. Vendar pa Rasmussen, ki je bil premier Danske med letoma 2009 in 2011, računa na podporo ostalih desnosredinskih strank, s čimer bi si po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zagotovil neformalno večino v parlamentu.

Rasmussen je še sporočil, da bo kraljici Margareti II. načrt za sestavo nove vlade predstavil v nedeljo zjutraj.