Svet

Cameron razkril še nekaj članov novega vladnega kabineta

sta/mv
10. 5. 2015, 15.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Britanski premier David Cameron po prepričljivi zmagi svojih konservativcev na nedavnih parlamentarnih volitvah sestavlja svoj nov vladni kabinet in je danes razkril še nekaj imen ministrov in članov vlade. Kot novost izstopa Michael Gove kot novi pravosodni minister. Medtem pa so v Londonu potekali protesti proti vladavini torijcev.

Reuters

Gove bo na položaju zamenjal dosedanjega pravosodnega ministra Chrisa Graylinga, ki je zasedel položaj vodje vladnih poslov v spodnjem domu parlamenta, poroča britanski BBC. Nicky Morgan bo medtem ostala ministrica za izobraževanje in enake možnosti.

Cameron je že v petek napovedal, da bo George Osborne ostal finančni minister. V vladi bodo ostali še notranja ministrica Theresa May, obrambni minister Michael Fallon ter zunanji minister Philip Hammond. Osborne, tvorec zadnjega varčevalnega programa vlade, je postal tudi prvi državni sekretar, torej drugi človek v vladi.

Torijci so sicer na četrtkovih parlamentarnih volitvah dosegli presenetljivo prepričljivo zmago, medtem ko so javnomnenjske raziskave napovedovale tesen boj z opozicijskimi laburisti. A konservativci so osvojili 331 sedežev v 650-članskem spodnjem domu parlamenta oz. absolutno večino. Tako tudi več ne potrebujejo koalicijskega partnerja.

Njihovi dosedanji koalicijski partnerji - liberalni demokrati - so doživeli hud poraz. Izgubili so 49 sedežev in jih bodo obdržali le osem. Njihov voditelj Nick Clegg je zato odstopil s čela stranke. Zaradi slabih rezultatov svojih strank sta odstopila tudi vodja laburistov Ed Miliband in prvi mož evroskeptične stranke Ukip Nigel Farage.

A samostojne vladavine konservativcev niso veseli vsi. V soboto zvečer so namreč v Londonu izbruhnili protivarčevalni protesti, uperjeni proti torijcem. Demonstranti so se spopadli s policijo. Ranjeni so bili štirje policisti, aretirali so 17 protestnikov.

Oglasila pa se je tudi vodja škotskih nacionalistov (SNP) in škotska premierka Nicola Sturgeon, ki je po izrednem uspehu svoje stranke na volitvah - število parlamentarnih sedežev so zvišali s šest na 56 - pozvala k zagotovitvi dodatnih pooblastil škotski vladi. Sturgeonova je po poročanju BBC zahtevala več davčnih pooblastil in nadzora nad socialnimi transferji za škotsko vlado.

Cameron je že ob razglasitvi zmage obljubil zagotovitev dodatnih pooblastil škotskim regionalnim oblastem. Obenem je napovedal, da bodo ukrepi pravični tudi do Anglije, Walesa in Severne Irske.