Slovenija

Slovenska lesarska podjetja po nove poslovne priložnosti na Expo

sta/mv
10. 5. 2015, 14.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Podjetja iz slovenske lesno predelovalne industrije ter arhitekti bodo svoje priložnosti prihodnji teden iskali tudi v okviru slovenske gospodarske delegacije na Expu v Milanu. Ta bo sovpadla z dnevom avstrijske Štajerske na svetovni razstavi. Novi posli s tujino bi bili po navedbah podjetij zelo dobrodošli.

STA

Dogodek na temo lesene gradnje oziroma obnove javnih objektov na Expu bo izveden v okviru mednarodnega projekta Renew School. Cilj je promovirati in poudarjati pomen prenove šolskih poslopij na osnovi visoko energetske učinkovitosti in lesenih montažnih elementov

V slovenski delegaciji, ki se bo v Milanu mudila 12. maja, bo devet podjetij in arhitektov. Natančneje bodo v Milano potovali predstavniki štirih podjetij - Lumar, M Sora, Hoja Lepljene konstrukcije in Skodlarstvo Koželj - ter trije oblikovalci oziroma arhitekti iz Zavoda BIG, je za STA pojasnil Bernard Likar iz Združenja lesne in pohištvene industrije pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).

Srečanja se bodo odvila v smislu povezovalnih dogodkov ob strokovnih delavnicah na temo gradnje in obnove javnih objektov z uporabo lesa. "Delegacija bo imela v okviru dneva avstrijske Štajerske možnost povezovanja z okoli 50 avstrijskimi podjetji, ob tem pa vsaj še toliko italijanskimi podjetji in arhitekti," je poudaril Likar. Slovenija si je to priložnost po njegovih besedah prislužila z dobrim sodelovanjem z avstrijskimi kolegi v zadnjih letih.

V Skodlarstvu Koželj so se za udeležbo na Expu odločili z namenom videti nove smernice in ideje v lesarstvu ter vzpostaviti nove stike s tujimi - in svojimi bodočimi - partnerji. "Mislimo, da je to odlična priložnost za nas in za slovensko gospodarstvo. Lesno predelavo bi morali bolje tržiti, s tem pa pridobivati nova delovna mesta ter izboljšati gospodarstvo," so dejali za STA.

Novi posli v tujini bi bili sicer zelo dobrodošli, še dodajajo. "Pri nas je namreč letos stanje zelo slabo."

GZS sicer načrtuje še dve delegaciji slovenske lesarske industrije v Milano. Osrednja panožna se bo v sodelovanju s Spiritom odvila med 17. in 19. junijem, ob slovenskem nacionalnem dnevu na Expu, osredotočala pa se bo na leseno gradnjo. Konec septembra oziroma v začetku oktobra pa bo GZS pripravila še delegacijo pohištvenih podjetij in oblikovalcev.