Svet

Nigel Farage odstopil kot vodja Ukipa

STA
8. 5. 2015, 12.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Voditelju britanske evroskeptične stranke Ukip Nigelu Farageu se ni uspelo prebiti v parlament, zaradi česar je v skladu z napovedmi že odstopil s položaja predsednika stranke. Na volitvah je v okrožju South Thanet izgubil proti kandidatu zmagovitih konservativcev. Njegova stranka se bo očitno morala zadovoljiti z le enim poslanskim sedežem.

Reuters

Po skorajda vseh preštetih glasovih s četrtkovih volitev je Ukip, ki je slavil na lanskih evropskih volitvah, osvojil 12,6 odstotka glasov. A to jim je glede na britanski volilni sistem, po katerem se v parlament uvrsti le kandidat tiste stranke, ki v posamičnem okrožju osvoji največ glasov, prineslo le enega poslanca. Ankete so jim jih tudi sicer napovedale le od enega do največ pet poslancev.

Farage, ki trenutno zaseda položaj evropskega poslanca, je v okrožju South Thanet na jugovzhodu Anglije proti kandidatu konservativcev izgubil za nekaj manj kot 2800 glasov, poroča britanski BBC.

"Delček mene je razočaran, delček mene pa je tako srečen, kot nisem bil že veliko, veliko let," je dejal ob objavi izidov. Dopustil je možnost, da se bo septembra vnovič potegoval za položaj predsednika stranke.

51-letni politik je tudi dejal, da mu je "z ramen padlo težko breme". "Mislim, da je prišel čas za resnično radikalno politično reformo," je dodal in opozoril na dejstvo, da je njegova stranka osvojila na milijone glasov po vsej državi, a ostala z le enim sedežem.