Slovenija

Gorenje 136 delavcev poslalo na čakanje na delo

STA
8. 5. 2015, 12.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Velenjski proizvajalec bele tehnike Gorenje je zaradi negotovih makroekonomskih razmer v Rusiji in kritičnih razmer v Ukrajini 136 zaposlenih v proizvodnji v Velenju in Šoštanju poslal na začasno čakanje na delo doma. Ti delavci so v teh dneh koristili tudi dopust, število dni dopusta pa je bilo določeno individualno, so za STA povedali v Gorenju.

gorenje.si
Uprava Gorenja je izbrala kitajsko skupino Hisense, ki je za delnico ponudila 12 evrov, pod pogojem, da pridobi najmanj 50 odstotkov plus eno delnico družbe.

Ko se bo obseg naročil povečal, bodo omenjeni delavci spet prišli na delo, navajajo v Gorenju. Pojasnili so tudi, da gre za začasen ukrep, ki zaposlenim omogoča ohranitev zaposlitve, saj med začasnim čakanjem na delo doma ostanejo v delovnem razmerju, podjetju pa omogočijo vsaj delno prilagoditev stroškov dela glede na dejanski obseg proizvodnje.

Ukrep je Gorenje dogovorilo s sindikatom in ga tudi predstavilo zaposlenim na zboru delavcev. Delavci na čakanju so upravičeni do nadomestila plače v višini 80 odstotkov svoje povprečne mesečne plače iz zadnjih treh mesecev.

Že ob objavi letošnjega poslovnega načrta je Gorenje razkrilo, da ostajajo razmere na trgih za panogo gospodinjskih aparatov, predvsem v prvi polovici leta, zahtevne, zaradi negotovih razmer v Rusiji pa letos načrtujejo nižje prihodke kot lani.

Pripravili so tudi različne scenarije poslovnega načrta, upoštevajoč potencialen razvoj poslovanja v Rusiji. Še vedno se po navedbah Gorenja čuti tudi vpliv kritičnih razmer v Ukrajini, kjer so lani v vzhodnem delu države, ki je bil gospodarsko najmočnejši, zavladale vojne razmere, ki se nadaljujejo tudi v letošnjem letu.

"Izvajamo različne ukrepe, s katerimi si prizadevamo čim bolj omiliti negativen vpliv zahtevnih makroekonomskih okoliščin na poslovanje. Tako prilagajamo cenovno politiko, optimiziramo vse stroške poslovanja, na trge pospešeno uvajamo nove izdelke, obseg dela v proizvodnji pa prilagajamo ravni naročil," so še pojasnili v Gorenju.