Svet

Talibani sestrelili helikopter z diplomati

STA
8. 5. 2015, 10.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Odgovornost za današnje strmoglavljenje vojaškega helikopterja na severovzhodu Pakistana so prevzeli talibani, ki so sporočili, da je bil tarča napada pakistanski premier Navaz Šarif. Po najnovejših podatkih je v napadu umrlo šest ljudi, oblasti pa opozarjajo, da bi število žrtev lahko še naraslo.

Reuters

Med šestimi smrtnimi žrtvami so pilota in štirje tujci, med katerimi sta norveški in filipinski veleposlanik v Pakistanu. Enajst ljudi je bilo v napadu ranjenih.

Pričakovati je, da bo žrtev še več, saj je helikopter padel na šolo, v kateri so bili v tistem času tudi otroci.

Sestreljeni helikopter s 17 ljudmi na krovu je letel v skupini treh in je prevažal delegacijo tujih diplomatov in njihovih pomočnikov na območje Gilgit Baltistana, ki je del spornega območja v Kašmirju.

Skupno so bili na vseh treh helikopterjih predstavniki iz 37 držav, ki naj bi se udeležili slovesnega odprtja nove sedežnice na smučišču v odročni dolini Naltar. Po podatkih lokalnih oblasti naj bi sedežnico odprl Šarif.

Odgovornost za napad so prevzeli pakistanski talibani, ki so sporočili, da so helikopter sestrelili z raketo zemlja-zrak. Kot so poudarili, je bil tarča napada pakistanski premier Šarif, ki pa je preživel, ker je bil v drugem helikopterju.

Pakistanske oblasti navedb talibanov še niso komentirale, je pa obrambno ministrstvo sporočilo, da preiskuje vzroke strmoglavljenja.

Iz Šarifovega kabineta so pred tem sporočili, da je bil premier v času napada na helikopter z letalom na poti na območje Gilgit Baltistana, a se je po novici o strmoglavljenju helikopterja vrnil v Islamabad.