Svet

Na vrhovnem sodišču ZDA ostra razprava o smrtni kazni

STA
30. 4. 2015, 07.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Konservativni in liberalni vrhovni sodniki ZDA so se v sredo zapletli v burno razpravo o smrtni kazni v primeru tožbe treh obsojencev na smrt iz Oklahome proti sredstvu za uspavanje, ki ga uporabljajo pri usmrtitvah v kombinaciji z drugima dvema. Konservativni sodniki so izražali tudi jezo nad nasprotniki smrtne kazni.

Arhiv Svet24

Antonin Scalia je dejal, da težav ne bi bilo, če "abolicionisti" ne bi onemogočali dostavljanje učinkovitih in preizkušenih sredstev za usmrtitve. V ZDA obsojence usmrtijo s smrtonosnimi injekcijami, med katerimi so uspavalo, paralizator in strup. Težava je nastala pri uspavalu, saj zmanjkuje pentobarbitala in Oklahoma je začela uporabljati midazolam, ki se ni izkazal.

Lani aprila se je obsojeni Clayton Lockett po vbrizganju midazolama in drugih dveh sredstev zbudil in potem v mukah umiral 43 minut, dokler mu ni odpovedalo srce. Podobne težave z midazolamom imajo tudi v drugih državah, vendar to usmrtitev ni ustavilo. Vrhovno sodišče ZDA je leta 2008 v primeru Kentuckyja dovolilo uporabo treh sredstev pri smrtonosnih injekcijah, ni pa določilo sredstev.

Sodnik Samuel Alito je dejal, da nasprotniki smrtne kazni vodijo gverilsko vojno, ko omejujejo dostop do učinkovitih sredstev. Liberalna sodnica Elena Kagan pa je med drugim dejala, da sedaj nekatere države obsojence usmrtijo tako, da jih zažgejo pri živem telesu od znotraj. Sodnik Stephen Breyer je menil, da obsojenec ni kriv, če države ne morejo najti neboleče metode za usmrtitve.

"Če takih metod ni, potem smrtna kazen morda ni v skladu z 8. amandmajem, ki prepoveduje okrutno in nenavadno kazen," je menil Breyer, ki je s tremi liberalnimi kolegicami glede tega v manjšini. Sonia Sotomayor je sicer menila, da na žalost obstajajo drugi neboleči načini za usmrtitev. Oklahoma na primer sedaj razmišlja, da bi začela izvajati usmrtitve s plinom dušik. Sodišče bo odločitev objavilo junija.