Slovenija

Delo osvobaja

Luka Tetičkovič
30. 4. 2015, 07.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V uredništvo smo dobili interno dokumentacijo Kliničnega centra Ljubljana, iz katere se da razbrati, da v njem obstajajo neformalna dvojna merila, kako se obravnava tehnično osebje. Naš vir namreč trdi, da so medicinski tehniki obravnavani ločeno, nekateri zaposleni za (ne)določen čas imajo več privilegijev kot drugi.

Slovenia Medical

Tako naj bi prihajalo do tega, da se določene delavce redno pošilja iz nočne izmene v dnevno, pri čemer naj bi bila praksa, da ima delavec za počitek le 10 ur časa. Nadalje naj bi se izigravalo zakonodajo, ki sicer določa, da se sme v nočni izmeni delati le osem ur. Praksa je namreč, da se med tednom v nočni izmeni dela od pol devetih zvečer do pol sedmih zjutraj, kar skupaj nanese 10 ur neprekinjenega delovnega časa. A zakonodaja določa, da nočno delo poteka od 22. do 7., tako se ta sicer neprekinjeni delovni dan razteza v popoldanski in dopoldanski urnik, in zato ni opredeljen kot nočno delo. Na naše vprašanje viru, ali se mu to zdi pravilno, je odvrnil: »Pravilno se mi ne zdi, a nam pojasnjujejo, da sledijo črki zakona.«

Stanje v javnem zdravstvu je očitno prav tako klavrno kot v ostalih panogah. Naš sogovorec namreč trdi, da mora delodajalcu biti ves čas na voljo za klic, če pride do spremembe urnika. Tako nikoli ni prepričan, ali se bo moral vrniti na delovno mesto ali ne. Nadrejeni naj bi njegove pomisleke odpravili z frazami tipa »Služba je dandanes privilegij!« in »Življenje prilagajajte urniku dela, in ne urnika dela svojemu življenju«.

Arhiv Svet24

Zgodba se ne konča tukaj. Vir nam je pokazal dopis uprave, v katerem je pojasnjeno, da »vsaka ura, ki je opravljena prek obveznega delovnega fonda, ne predstavlja avtomatično nadure. Po kolektivni pogodbi se mora število ur izravnati v štirih mesecih. Nadure morajo biti vnaprej odrejene in odobrene, odreja jih glavna medicinska sestra v soglasju s predstojnikom in poslovnim direktorjem klinike«. Vir na podlagi tega trdi, da njegove nadure niso pošteno obračunane.

Kritičen je bil tudi do predstojnika oddelka za kirurgijo srca in ožilja Tomislava Klokočovnika, ki slovi kot oseba, ki je skrajšala čakalne vrste in racionalizirala delovanje svojega oddelka. Naš vir trdi, da je to dosegel na način, da je paciente izrednega programa razvrstil pod urgentnega. Operacije tako potekajo tudi v nedeljo, pri čemer pa primerne dodatke dobijo le kirurgi, tehnično osebje pa pri njih izostane. Glede vsega napisanega smo stopili v stik s pristojnimi, vendar nam zaradi bližajočega se praznika dela niso mogli posredovati odgovorov.

Arhiv Svet24