Slovenija

Le kaj praznujemo?

Žiga Kariž
30. 4. 2015, 06.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Prvi maj kot praznik dela slavimo od konca 19. stoletja, v spomin na dosežke delavskega gibanja. Po stavkah, protestih in tudi nasilnih spopadih so si delavci uspeli zagotoviti pravice, ki so se nam več desetletij zdele samoumevne. A danes se jim spet počasi in neopazno odpovedujemo. Nekateri zavedno, drugi prisilno.

STA

Le nekaj ur, preden bodo po celi Sloveniji zagoreli kresovi, bo naša vlada v Bruselj poslala nacionalni reformni program in program stabilnosti; ključna dokumenta, v katerih bo opisano, kakšne cilje naj bi naša država dosegla v naslednjih letih in na kakšen način naj bi ji to uspelo.

Nacionalni reformni program je usmerjen v tri glavne cilje, to so spodbujanje naložb, strukturne reforme in fiskalna odgovornost. Vlada želi ob zagotavljanju vzdržne javnofinančne politike in postopnem zniževanju javnofinančnega primanjkljaja z nizom ukrepov na različnih področjih spodbuditi za zdaj krhko gospodarsko rast. Poleg tega namerava kratkoročne krizne ukrepe nadomestiti z dolgoročnimi. Medtem ko sindikati opozarjajo, da so vladni načrti še vedno preveč varčevalno usmerjeni, pa delodajalci ocenjujejo, da niso dovolj reformni. Oboji so kritični tudi, ker še ne vsebujejo konkretnejših ukrepov. Ti bodo po vladnih navedbah sicer znani šele ob pripravi proračunskih dokumentov za leto 2016 in v pogajanjih s socialnimi partnerji. 

stat.si

V Sloveniji naj bi bilo po nekaterih ocenah kar 250.000 prekarnih delavcev, ki so, nekateri prostovoljno, drugi pa prisilno, sprejeli oblike dela, ki jim ne zagotavljajo niti tistih pravic, zaradi katerih so na ceste odšli delavci konec 19. stoletja. 

Preberite več v tiskani izdaji časnika SVET24 ...