Svet

Boleči spomini ob osvoboditvi koncentracijskih taborišč

STA / T.C.
26. 4. 2015, 16.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V Nemčiji so se danes spomnili 70. obletnice osvoboditve nacističnega koncentracijskega taborišča Bergen-Belsen v današnji Spodnji Saški. Nemški predsednik Joachim Gauck se je ob tem britanski vojski zahvali za osvoboditev nacističnega taborišča. Na Hrvaškem so se danes spomnili žrtev koncentracijskega taborišča Jasenovac.

Reuters

"Britanski vojaki so bili glasniki nove demokratične kulture, ki ni temeljila na maščevanju sovražniku, pač pa na pravičnosti in človeškemu dostojanstvu, ki je tudi v Nemčiji dobila novo veljavo," je na osrednje slovesnosti dejal nemški predsednik. Spominske slovesnosti se je udeležilo tudi okoli 70 preživelih.

Reuters

Ministrski predsednik Spodnje Saške Stephan Weil je pozval, da nacističnih zločinov ne bi smeli pozabiti. Hkrati se je zavzel, da Nemčija odločno ukrepa proti katerimkoli znakom rasizma, ksenofobije ali desničarskim skrajnežem.

V tem taborišču na Zahodu Nemčije je med letoma 1941 in 1945 umrlo več kot 50.000 taboriščnikov iz vse Evrope, med njimi tudi Ana Frank. Skupno so v taborišče pripeljali 200.000 ljudi.

Spominsko slovesnost ob osvoboditvi so pripravili tudi v nacističnem taborišču Flossenbürg na Bavarskem, kjer je med 96.000 interniranci umrlo najmanj 30.000 ljudi. Taborišče so pred sedmi desetletji osvobodili pripadniki ameriške vojske.

V Jasenovcu je bilo med letoma 1941 in 1945 ubitih več kot 83.000 ljudi.

Na Hrvaškem so se danes spomnili žrtev koncentracijskega taborišča Jasenovac. Na spominski slovesnosti ob 70. obletnici pobega zapornikov so poudarili, da ne bi smeli dopustiti, da bi pozabili na žrtve ustaškega režima NDH.

"Za mene je v drugi svetovni vojni obstajala samo ena hrvaška vojska, to so bili hrvaški partizani in partizani Hrvaške," je pred zbranimi dejal hrvaški premier Zoran Milanović. Spominske slovesnosti so se udeležili preživeli taboriščniki, zagrebški župan Milan Bandič ter predstavniki verskih skupnosti, diplomatskega zbora in antifašističnih združenj.

V Jasenovac ni bilo hrvaške predsednice Kolinde Grabar Kitarović, kar naj bi po poročanju srbske tiskovne agencije Beta kazalo na nova nesoglasja v hrvaškem političnem vrhu. Predsednica države je sicer Jasenovac obiskala 22. aprila, na dejansko obletnico pobega zapornikov. Pred 70 leti se je od 1073 taboriščnikov, ki so bili takrat v taborišču, 600 taboriščnikov odločilo za pobeg. Preživelo ji je okoli sto.

Reuters