Slovenija

V Mariboru začetek obreda škofovskega posvečenja in umestitve novega nadškofa

STA / T.C.
26. 4. 2015, 14.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V mariborski stolni cerkvi se je danes ob navzočnosti visokih cerkvenih predstavnikov začel obred škofovskega posvečenja in umestitve novega nadškofa Alojzija Cvikla. Ta si je za svoje vodilo izbral geslo Iz teme bo zasvetila luč.

STA

Že pred začetkom slovesnosti ob 15. uri so se pred cerkvijo na Slomškovem trgu začele zbirati množice ljudi.

Jezuitskega duhovnika Alojzija Cvikla bo za škofovsko službo posvetil apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz v spremstvu dosedanjega apostolskega administratorja mariborske nadškofije Stanislava Lipovška in upokojenega mariborskega pomožnega škofa Jožefa Smeja.

Po prejemu evangeljske knjige, prstana, škofovskega pokrivala in pastirske palice bo Cvikl sedel na škofovski sedež in s tem simbolično prevzel vodenje in upravljanje mariborske nadškofije in metropolije, ki je bila skoraj dve leti brez nadškofa.

Arhiv Svet24

Nadškofija Maribor, ki je bila ustanovljena aprila 2006, tako dobiva tretjega nadškofa. Njen prvi nadškof in metropolit je bil Franc Kramberger. Po njegovi upokojitvi je položaj prevzel Marjan Turnšek, ki pa je zaradi finančnega zloma nadškofije julija 2013 skupaj z ljubljanskim nadškofom odstopil.

Dosedanjega začasnega ekonoma nadškofije Alojzija Cvikla je papež Frančišek izbral za nadškofa sredi marca letos po doseženem sporazumu med nadškofijo in bankami upnicami o odlogu dolgov, za poplačilo katerih je nadškofija zastavila skoraj vse svoje premoženje.

V pastirskem pismu ob nastopu najnovejše službe je Cvikl zapisal, da se za nadškofijo z omenjenim sporazumom končuje obdobje največje negotovosti. "Prosim Gospoda za moč, da bi lahko zaprli to žalostno stran in na izkušnjah tega, kar smo doživeli, začeli pisati novo poglavje," je zapisal. "Naša nadškofija bo odslej delovala z zelo omejenimi finančnimi viri: na temelju darov in dobre volje vas vernikov. Pred nami je težko obdobje," je dodal.

Arhiv Svet24