Svet

VIDEO: V Nepalu popotresni sunek z magnitudo 6,7

STA / T.C.
26. 4. 2015, 14.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V Nepalu so danes zabeležili popotresni sunek z magnitudo 6,7, ki je na najvišji gori sveta, Mount Everest, po poročanju alpinistov sprožil nove snežne plazove. Najnovejši popotresni sunek so zabeležili severovzhodno od nepalske prestolnice Katmandu, na meji s Kitajsko.

Twitter

Silovit potres, ki je v soboto prizadel Nepal, je po zadnjih podatkih zahteval najmanj 1953 smrtnih žrtev, ostale smrtne žrtve so iz sosednjih držav. V Indiji naj bi tako umrlo najmanj 53 ljudi. Kitajska je sporočila, da je na območju Tibeta umrlo 17 ljudi. O smrtni žrtvi poročajo tudi iz Bangladeša.

Arhiv Svet24

Sobotni potres je sprožil tudi snežni plaz na Mount Everestu, v katerem je po zadnjih podatkih po poročanju nemške tiskovne agencije dpa umrlo najmanj 18 ljudi. V času nesreče je sicer bilo na gori po uradnih podatkih tisoč alpinistov in šerp. Na 8848 metrov visoki gori je sedaj glavna sezona.

Kot je napovedal seizmolog Winfried Hanka, bo območje Nepala še dlje časa prizorišče popotresnih sunkov. "To bo zagotovo trajalo več tednom ali mesecev," je dejal. Strokovnjaki sicer ocenjujejo, da je sobotni potres z magnitudo 7,8, posledica tega, da se je pod zemljo prelomilo 150 kilometrov široko območje.