Svet

VS ZN bo glasoval o embargu na prodajo orožja upornikom v Jemnu

The Guardian/B.K.
14. 4. 2015, 11.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Varnostni svet Združenih narodov bo glasoval o osnutku resolucije, ki uvaja embargo na prodajo orožja upornikom v Jemnu in njihovim ključnim podpornikom.

Reuters

Namen resolucije je konec vojaške kampanje šiitskih Hutijev proti podpornikom odstavljenega predsednika Abd Rabboja Mansurja Hadija.

Koalicija držav pod vodstvom Saudove Arabije sicer že več tednov bombardira ozemlje Jemna, s čimer želi oslabiti hutijske upornike. Zaradi eskalacije spopadov, odkar so se v konflikt vmešale zunanje države, je Jemen na robu razpada.

Rusija sicer vztraja, da mora embargo na orožje veljati za vse strani vpletene v konflikt in ne le za upornike in njihove podpornike. Zaenkrat še ni jasno ali se bo Moskva glasovanja vzdržala ali pa bo z vetom blokirala sprejetje resolucije.

Rusija je nedavno želela skozi VS ZN spraviti tudi zahtevo, po kateri bi vse strani v konfliktu morale izvajati redne zaustavitve spopadov, da bi v državo lahko nemoteno prihajala humanitarna pomoč. Ruski predlog na koncu ni bil vključen v resolucijo.