Slovenija

Odpuščenim delavcem Aera začel teči odpovedni rok

M.J.
14. 4. 2015, 10.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Odpuščenim 155 delavcem celjskega Aera, ki je v začetku tega meseca pristal v stečaju, je danes začel teči 15-dnevni odpovedni rok. Kot je povedala stečajna upraviteljica Aera Alenka Gril, je večini delavcev v ponedeljek razdelila delovne knjižice, po izteku odpovednega roka pa se bodo lahko prijavili na Zavod RS za zaposlovanje.

STA

Celjski Aero, ki je bil uveljavljen proizvajalec različnih samolepilnih izdelkov, je pristal v stečaju, ker upravi pod vodstvom Gregorja Krajnca z lastniki in finančnimi upniki ni uspelo doseči dogovora o finančnem prestrukturiranju.

Lanska izguba je po pojasnilih družbe posledica negativne dediščine iz preteklosti. Od 7,7 milijona evrov izgube se 5,1 milijona evrov nanaša na slabitve premoženja, ostalo pa odpade na redno poslovanje. Čisti prihodki od prodaje so se lani znižali za 21 odstotkov na 10,6 milijona evrov.

Aero je imel na zadnji dan lanskega leta 2,5 milijona evrov negativnega kapitala.

Družba je decembra lani pripravila načrt prestrukturiranja in ga predstavila lastnikom in finančnim upnikom. "Načrt je temeljil na dejstvu, da ima podjetje konkurenčne izdelke in kupce zanje. Aero je še vedno priznana blagovna znamka v Sloveniji in državah bivše Jugoslavije, družba pa več kot tri četrtine izdelkov izvozi," so ob uvedbi stečaja pojasnili v družbi.

Zaradi negativnega poslovanja in zahtevnih likvidnostnih razmer je načrt predvideval tudi takojšnje znižanje stroškov. Nujni pogoji za izvedbo načrta so bili svež denar, potreben za normalno oskrbo s surovinami, odpravnine presežnim delavcem in selitev iz Celja na enotno lokacijo v Šempeter.

"Brez svežega denarja poslovnega preobrata nikakor ni bilo mogoče izvesti. Zaradi prezadolženosti je bila predlagana tudi dokapitalizacija družbe s stvarnimi vložki," so poudarili v družbi in dodali, da so vodstvo, lastniki in upniki Aera izčrpali vse možnosti za rešitev podjetja. Dogovora o finančnem prestrukturiranju jim ni uspelo skleniti.