Slovenija

Cinven bi Telekom Slovenije ohranil kot samostojno podjetje

STA/M.J.
14. 4. 2015, 11.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Predstavniki britanske zasebne naložbene družbe Cinven so med januarskim obiskom v Sloveniji ob uradni potrditvi interesa za nakup Telekoma Slovenije pojasnili, da bi največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja ohranili kot samostojno podjetje in intenzivno vlagali v nadgradnjo njegovih omrežij.

Arhiv Svet24

Cinven naj bi po neuradnih informacijah tudi oddal edino zavezujočo ponudbo za največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja - Igor Štemberger iz borzno-posredniške hiše Ilirika je sicer za časnik Delo v ponedeljek dejal, da je vlogo oddal sklad Cinven, s katerim sodeluje. Na uradni odziv Cinvena po ponedeljkovem izteku roka za oddajo zavezujočih ponudb za skoraj 73-odstoten delež Telekoma še čakamo.

"Telekom Slovenije ima odlično obstoječo infrastrukturo in tudi dobre kadre. Menimo, da imamo priložnost ustvariti - kot smo to naredili v Franciji in na Nizozemskem - slovenskega šampiona. To pomeni, da bi Telekom Slovenije ohranili kot neodvisno podjetje, ki ima sedež v Sloveniji in ga vodijo Slovenci," je v pogovoru za STA med januarskim obiskom v Sloveniji povedal Thomas Railhac, eden vodilnih uslužbencev v skladu Cinven.

V Cinvenu so v to po njegovih besedah prepričani, ker imajo takšne izkušnje iz Francije in z Nizozemske. V Franciji je sklad Cinven kot lastnik pomagal ustvariti danes največjega kabelskega operaterja na francoskem trgu Numericable Group.

Omenjeni operater je v obdobju, ko je bil njihov lastnik sklad Cinven, v nadgradnjo optičnega omrežja in za druge naložbe namenil več kot 1,4 milijarde evrov. Cinven je v zgodbo vstopil leta 2005, iz lastništva družbe Numericable pa je izstopil leta 2013 preko javne izdaje delnic na organiziranem trgu.

Na nizozemskem telekomunikacijskem trgu je sklad Cinven sodeloval pri vzpostavitvi danes vodilnega tamkajšnjega kabelskega operaterja Ziggo. Ta je v obdobju, ko je bil njihov lastnik Cinven, za naložbe v posodobitev omrežja namenil več kot milijardo evrov. Cinven je v zgodbo vstopil leta 2006, izstopil pa leta 2012 preko javne izdaje delnic in njihovega sprejema v trgovanje na borzi.

Railhac, ki znotraj Cinvena deluje v sektorju za tehnologije, medije in telekomunikacije, je kot zgled uspešnega nacionalnega evropskega telekoma izpostavil tudi švicarski Swisscom. "Ni ti treba biti velik ali del velikega konglomerata, da si lahko uspešen. Trdno smo prepričani, da lahko ta uspeh pripeljemo tudi v Telekom Slovenije. Nameravamo veliko vlagati tako v fiksno kot mobilno širokopasovno omrežje s ciljem doseči rast poslovanja," je dejal.

Dolgoročno ima Telekom Slovenije po njegovih besedah s "temi naložbami, najboljšo infrastrukturo in obstoječo dobro blagovno znamko potencial, da okrepi tržni delež in raste". "Telekom Slovenije je privlačna naložbena priložnost za nas, prepričani pa smo tudi, da bi lahko Telekom izkoristil naše strateške izkušnje iz Francije in z Nizozemske," je še povedal in dodal, da bi bil to lahko tudi dober primer, ki bi kazal, da je Slovenija privlačna destinacija za uspešne tuje naložbe.

Partner v Cinvenu Nicolas Paulmier je ločeno za Večer in Finance povedal, da bi po morebitnem nakupu Telekoma Slovenije letno v osnovna sredstva, torej v tehnološki razvoj, investirali vsaj 100 milijonov evrov letno, poleg tega naj ne bi izplačevali letnih visokih dividend. Sprva bi delnice Telekoma Slovenije umaknili z borze, po nekajletnem prestrukturiranju pa bi jih na znova uvrstili na borzo.

Cinven je leta 1977 ustanovljeni zasebni naložbeni sklad s sedežem v Londonu. Skladi, s katerimi upravlja, kupujejo podjetja s sedežem v Evropi ali pa podjetja, katerih poslovanje je osredotočeno predvsem na Evropo. Med vlagatelji v Cinvenove sklade so veliki korporativni in javni pokojninski skladi, državni premoženjski skladi, življenjske zavarovalnice idr.

Od leta 1988 naprej je Cinven izvedel več kot 100 naložb v podjetja po vsej Evropi, skupna vrednost vseh izvedenih investicij pa presega 70 milijard evrov. Po opravljenem nakupu ne upravlja kupljenih podjetij, ampak njegovi strokovnjaki kot člani upravnih odborov neposredno sodelujejo z vodstvenimi ekipami.