Svet

VIDEO: V Južni Karolini pokopali temnopolto žrtev belega policista

STA / T.C.
12. 4. 2015, 22.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V Južni Karolini so v soboto pokopali 50-letnega Walterja Scotta, ki ga je pred tednom dni s streli v hrbet neoboroženega pokončal policist Michael Slager.

Youtube

Na pogrebu se je zbralo več sto ljudi, med njimi tudi oba temnopolta člana zveznega kongresa iz Južne Karoline, republikanski senator Tim Scott in demokratski kongresnik Jim Clyburn.

Pridigar cerkve v Summervillu George Hamilton je policista Slagerja označil za rasista, vendar zbrane opozoril, da zaradi dejanja enega rasista ne smejo obsojati celotne policije mesta North Charleston.

Slager je Scotta ustavil preteklo soboto med prometno kontrolo, ker je vozil avtomobil z razbito zadnjo lučjo. Scott je skušal policistu pobegniti, ta pa ga je pokončal, nato pa kolegom lagal, da se mu je Scott upiral in mu skušal odvzeti elektrošoker.

Reuters

Slagerja so aretirali v torek, ko je prišel na dan video posnetek priče Feidina Santane, ki je vse posnel s svojim telefonom. Slager se sedaj sooča z obtožnico za umor, zaradi česar mu grozi smrtna kazen. V petek ga je prvič po aretaciji lahko obiskala v zaporu njegova visoko noseča žena. Zaprt je v izolaciji, s čimer ga ščitijo pred razjarjenimi temnopoltimi zaporniki.

Ustreljenega Scotta so se na pogrebu spominjali z lepimi besedami, čeprav je pridigar Hamilton priznal, da ni bil popoln. Policija ga je iskala od leta 2013, ker nekdanji pripadnik obalne straže ni plačeval preživnine za svoje otroke.

Njegova smrt je bila zadnja v vrsti podobnih samovoljnih usmrtitev temnopoltih osumljencev s strani belih policistov v ZDA. Dejstvo, da Slagerja čaka kazen, pa je posledica predvsem tega, da je bil zločin posnet.