Slovenija

Mariborska sortirnica odpadkov poskusno predvidoma jeseni 2016

STA / T.C.
12. 4. 2015, 21.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Mariborsko javno podjetje Snaga je že pred časom na razpisu izbralo izvajalca gradnje objekta za obdelavo odpadkov, ki bo stal ob Tržaški cesti na Teznem. Gradbeno podjetje Kostak iz Krškega bo z deli začelo v začetku naslednjega leta, v Snagi pa pričakujejo, da bodo 12,5 milijona vreden objekt poskusno zagnali že jeseni istega leta.

Snaga Maribor

Kot je povedal direktor Snage Aleš Vajngerl, so po več kot desetih letih prelaganja projekta zdaj vendarle naredili pomembne korake k njegovi realizaciji. Po uspešno izvedenem razpisu, na katerega se ni pritožil nihče, so tako že podpisali izvajalsko pogodbo. Kot je dodal, večjih težav pri projektu ne pričakujejo, saj že zdaj na tej lokaciji poteka podobna dejavnost, z novim centrom bodo zgolj posodobili tehnologijo.

Arhiv Svet24

Po besedah svetovalca Snagine uprave Branka Kosija naj bi nova naprava začela za eno leto poskusno delovati jeseni naslednje leto, vendar pri polni obremenitvi, kar pomeni, da bo Maribor od takrat sam "kreiral svojo zgodbo krožnega gospodarjenja". Sortirnica bo postavljena v bližini Dinosa oziroma za Leclercom.

"Naprava ni zgolj betonski okvir, bistveno je njeno jedro. Več kot dve tretjini denarja je namreč namenjenega tehnologiji," je poudaril Kosi in dodal, da bo sortirnica zgolj odskočna deska za nove projekte, ki jih na tem področju že snujejo. Njihov cilj je namreč odložiti čim manj odpadkov, kar pomeni vsega osem odstotkov na ravni celotne količine zbranih odpadkov.

Arhiv Svet24

Po izračunih mariborskega javnega podjetja naj bi se investicija povrnila v manj kot šestih letih, s tem pa si bo mesto zagotovilo tudi neodvisnost upravljanja z odpadki, saj je trg na tem področju po mnenju Kosija nestabilen. Mariborski mešani odpadki trenutno preko Papir servisa v nadaljnjo obdelavo odhajajo v tujino.

V Snagi so prepričani, da bo imela sortirnica pozitiven učinek predvsem za njihove uporabnike, saj bodo z njo lahko ohranjali cene ravnanja z odpadki. Trenutno namreč prav zaradi oddajanja odpadkov drugim prevzemnikom neposredno na cene ne morejo vplivati, saj so odvisni od cen njihovih storitev. Snaga bo hkrati lahko ponudila več različnih in čistejših izhodnih frakcij, kar bo neposredno vplivalo na pozitivni masni tok odpadkov.

Arhiv Svet24