Svet

Obama dogovor o iranskem jedrskem vprašanju označil za dobrega

STA / T.C.
2. 4. 2015, 22.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je danes pred Belo hišo pozdravil zgodovinski dogovor o iranskem jedrskem vprašanju, ki so ga dosegli pogajalci v švicarski Lozani. Obenem je priznal, da zgodba še ni končana. Ameriške kongresne kritike je opozoril, da če spodkopajo dogovor, bo svet odgovornost za to naprtil ZDA.

Arhiv Svet24

Reuters

Obama je dejal, da je dogovor o ključnih parametrih nadzora nad iranskim jedrskim programom podlaga za končni sporazum, ki bo predvidoma dosežen do 30. junija letos. "To je dober dogovor, ki dosega naše ključne cilje," je dejal. Dodal je, da bo svet takoj videl, če bo Iran kršil dogovorjeno.

Ameriški kongres, ki je glede Irana bolj na strani Izraela kot svoje vlade ne glede na stranko, ostaja še naprej skeptičen glede dogovora, ki ga bo moral enkrat v prihodnosti potrditi. Vendar je Obama danes kongresnike jasno opozoril: "Za propad mednarodne diplomacije bodo krive ZDA.".

Člani ameriške pogajalske ekipe iz Lozane, kjer je bil danes dosežen okvirni dogovor o sporazumu o iranskem jedrskem vprašanju, bodo v prihodnjih dnevih in tednih kongres seznanili s podrobnostmi. Obama je dodal, da bo sam poklical izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, ki je najglasnejši nasprotnik pogajanj z Iranom.

Obama je tudi dopustil možnost, da bo Iran skušal nadaljevati z jedrskim programom na skrivaj, vendar dogovor po njegovih besedah temelji na sistemu verifikacije, ki bo to takoj zaznal. Dogovor naj bi med drugim čas za razvoj morebitne jedrske bombe Iranu premaknil z dveh do treh mesecev na najmanj leto dni.

Arhiv Svet24

Skeptikom je ameriški predsednik tudi dal vedeti, da so imeli tri opcije. Ena je ta, ki jo sedaj uresničujejo, druga je bombardiranje iranskih jedrskih zmogljivosti, tretja pa je nadaljevanje sankcij. Po njegovem prepričanju drugi dve opciji Iranu omogočata, da napreduje z jedrskim programom, le prva pa je smiselna. "Če nam uspe in bo Iran izpolnil dogovorjeno, potem bomo na miren način rešili eno največjih groženj naši varnosti," je dejal Obama.

Ameriško dogovarjanje s šiitskim Iranom je vneslo preplah tudi med sunitske zaveznike ZDA na Bližnjem vzhodu. Obama je zato sporočil, da je že govoril s savdskim kraljem in napovedal, da bo kmalu v Washington na konferenco povabil voditelje šestih sunitskih držav ob Perzijskem zalivu - Savdske Arabije, Združenih arabskih emiratov, Omana, Katarja, Bahrajna in Kuvajta.

Arhiv Svet24