Slovenija

Ostajajo v Stari Gori

Polona Krušec
2. 4. 2015, 20.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Leta 1952 so v Stari Gori postavili prve montažne stavbe, paviljone pa so zgradili leta 1972. Stavbe slabo služijo namenu. Projekt prenove oziroma novogradnje bo »težak« pet milijonov evrov.

To, da so prostori oddelka za invalidno mladino v Stari Gori, ne samo zaradi starosti, temveč tudi zaradi vgrajenih azbestnih plošč, neprimerni za delo in škodljivi zdravju, je lani sporočil inšpektor. Ta je zahteval prenovo objektov in od tedaj je šempetrska bolnišnica, pod katero oddelek spada, intenzivno iskala možne rešitve.

Lokacija oddelka nespremenjena

Še preden so se pristojni lotili vprašanja financ, ki jih bo zahtevala prenova oziroma novogradnja, je preglavice povzročala lokacija oddelka. Nekateri so menili, da je bolje, če je oddelek pri bolnišnici in tako ne ostane dislociran od nje. Spet drugi pa so vztrajali pri obstoječi lokaciji. »Bližina šempetrske bolnišnice s strokovnega stališča predstavlja boljši dostop do diagnostike in pregledov ter hiter odzivni čas, v primerih, ko je to potrebno. Po drugi strani pa ima prednosti tudi Stara Gora, to sta tradicija in sproščeno okolje", je pojasnil vodja oddelka, specialist fizikalne medicine in rehabilitacije Jurij Karapandža.

Sklep o gradnji nove stavbe v Stari Gori je bil sprejet po pogovoru bolnišničnega vodstva in Društva za pomoč osebam s posebnimi potrebami Stara Gora na ministrstvu za zdravje, prisoten pa je bil tudi arhitekt Boris Školaris. Odločili so se, da lokacija ostaja nespremenjena.

Širili bodo dejavnost

2,500.000 evrov bo za novogradnjo prispevalo ministrstvo.

Namesto dotrajanih paviljonov bodo predvidoma prihodnje leto v Stari Gori začeli graditi novo stavbo, ki bo namenjena oddelku za invalidno mladino šempetrske splošne bolnišnice. Obstoječim programom želijo dodati rehabilitacijo po možganski kapi za odrasle in tako pridobiti nekaj dodatnih sredstev za gradnjo, je sporočilo vodstvo bolnišnice na nedavni novinarski konferenci. Naslednji korak za bolnišnico je zdaj priprava projektne dokumentacije, še v tem mesecu, ministrstvo za zdravje pa bo nato potrjeni projekt predvidoma uvrstilo v proračun za leti 2016 in 2017. Ministrstvo bo sicer za novogradnjo namenilo 2,5 milijona evrov, preostali del, od skupno skoraj petih milijonov evrov, pa bodo morali v bolnišnici zagotoviti sami.

Ne ve se, kje bodo bolniki z motnjami gibanja ter drugimi kombiniranimi motnjami v razvoju prebivali med gradnjo. Če bi nove objekte postavili tja, kjer stojijo sedanji, bo treba mlade začasno premestiti v šempetrsko bolnišnico, je povedala Nataša Fikfak, v. d. direktorja Splošne bolnišnice Franca Derganca Nova Gorica, vendar je zaradi številnih težav, ki bi jih taka rešitev prinesla, to zelo malo verjetno.P