Črna kronika

Nepravnomočno oproščeni spet na zatožni klopi

Gabrijel Toplak
2. 4. 2015, 19.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Jerneju Lorbku, Kristijanu Habjaniču in Antonu Knezu je sodnica Tanja Rot lani zaradi pomanjkanja dokazov izrekla oprostilno sodbo.

STA

Potem ko je bila že na prvi stopnji izrečena oprostilna sodba za smrt dečka na mariborskem kopališču Pristan (pred petimi leti se je na plavalnem tečaju utopil šestletni Marcel Klinc), se je na višjem sodišču zdaj začela še pritožbena obravnava, saj se je tožilstvo pritožilo in zahtevalo bodisi obsodilno sodbo bodisi razveljavitev prvostopenjske odločitve in ponovitev sojenja pred novim sodnim senatom.

Mariborsko okrožno sodišče je vaditelju Jerneju Lorbku, ki ga je tožilstvo bremenilo povzročitve smrti iz malomarnosti, ter lastniku podjetja Kiki organizacija Kristijanu Habjaniču in direktorju Športnih objektov Maribor Antonu Knezu, ki naj ne bi poskrbela za dovolj varnosti na kopališču, zaradi pomanjkanja dokazov lani izreklo oprostilno sodbo. Sodnica Tanja Rot je tedaj dejala, da takšna nesreča zahteva odziv tožilstva, ki je pod pritiskom javnosti, da najde krivca za nezgodo, a naj bi bila ta tudi po ocenah sodnega izvedenca le »zaporedje nesrečnih naključij«.

Zaradi prekinitve naroka višji državni tožilec Klinc (za Lorbka zahteva devetmesečno zaporno kazen ter devetmesečni pogojni kazni za preostala dva, ali pa razveljavitev sodbe in ponovno sojenje) še ni uspel pojasniti, kaj je ključni del izvedenčevega mnenja, ki ga je sodišče prezrlo. »Zaključek sodišča prve stopnje bi lahko bil drugačen, zato prepustimo sodišču druge stopnje, da pove svoje,« je dejal Klinc. Zagovornica prvoobtoženega Lorbka Teja Kovačič Mlinar pa je prepričana, da bo višje sodišče potrdilo prvostopenjsko sodbo. »Obramba že ves čas zatrjuje, da Lorbek sploh ni mogel biti odgovoren za očitano dejanje, saj ni bil on tisti, ki je pripeljal otroke na bazen,« pravi zagovornica. Po njenih besedah je to storila šola, ki je opustila določene dolžnosti glede varnosti otrok.