Slovenija

Spominčice izbrale pomladno vino

Martin Luzar
2. 4. 2015, 17.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V Kostanjevici so razglasili pomladno vino 2015. Izbira ga skupina slovenskih gostink Spominčice s častno članico Štefko Kučan, soprogo nekdanjega predsednika.

Za letošnje pomladno vino so Spominčice izbrale modri pinot 2014 iz vinske kleti Mastnak. Torkova razglasitev je bila že deseta in tudi s prodajo tega vina bodo, tako kot že vsa leta doslej, zbirali denar v dobrodelne namene.

Spominčice namreč del izkupička od pomladnega vina izročijo družinam v stiski. Štefka Kučan je v imenu Spominčic denar, ki so ga zbrali s prodajo pomladnega vina 2014 iz kleti Magde in Danila Steyerja, podarila Vegljevi družini iz okolice Kostanjevice na Krki. Gostiteljica torkove slovesnosti je bila sicer Fanika Sevšek iz znane kostanjeviške gostilne Žolnir.

Z dobrodelnim izborom pomladnega vina se Spominčice vključujejo v človekoljubne akcije Zveze prijateljev mladine Slovenije. Udeležence sta nagovorila Gabi Čačinovič Vogrinčič, pobudnica TOM telefona pri ZPMS, in predstavnik ZPM Krško Uroš Brezovšek. Kučanova je še posebej čestitala Spominčicam, ker so osmislile svoje življenje s tem, da delijo z drugimi. »Ko gledam danes tukaj zbrane, verjamem, da bo Slovenija postala še bolj varno zatočišče vsem, ki tu živimo,« je dejala nekdanja prva dama Slovenije, ki jo je na slovesnosti spremljal soprog Milan Kučan.

Ker je izbor pomladnega vina vseslovenski, so udeležence pozdravili tudi Katarina Simončič iz krške vinske kleti, predstavnica vinske kleti Radgonske gorice Amadeja Tacer, Ingrid Mahnič s kmetije Mahnič v Dragonji in Davorin Rejec iz vinske kleti Goriška brda ter Tomo Kovačič iz evropskega reda vitezov vina.