Svet

Jemenski uporniki zasegli predsedniško palačo v Adnu

STA
2. 4. 2015, 15.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Sile uporniških Hutijev so danes zasegle predsedniško palačo v mestu Aden na jugu Jemna. Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal neimenovani predstavnik jemenskih oblasti, je v palačo vdrlo več deset Hutijev in njihovih podpornikov. V spopadih za Aden je bilo danes ubitih najmanj 44 ljudi.

Reuters

Aden je veljal za trdnjavo predsednika Abedraba Mansurja Hadija, uporniške sile pa so v središče mesta prodrle danes kljub letalskim napadom zavezništva pod vodstvom Savdske Arabije v podporo jemenski vladi.

Po navedbah prebivalcev mesta so Hutiji skupaj s silami, zvestimi nekdanjemu predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, danes najprej osvojili diplomatsko četrt Hor Maksar in četrt Crater, nato pa še predsedniško palačo.

V spopadih za Aden med uporniki in silami, ki podpirajo predsednika Hadija je bilo po navedbah zdravnikov in predstavnika vojske danes ubitih najmanj 44 ljudi. Med njimi naj bi bilo 18 civilistov, šest pripadnikov milic, zvestih Hadiju, ter 20 upornikov.

Hadi je v Aden iz prestolnice Sana pobegnil februarja, prejšnji teden, ko so se uporniki nevarno približali mestu, pa je pobegnil tudi iz Adna in se zatekel v Savdsko Arabijo.