Slovenija

OVS neuradno zaradi suma izdaje tajnih podatkov naznanila Tonina

STA
2. 4. 2015, 15.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Po neuradnih informacijah STA je Obveščevalno-varnostna služba (OVS) obrambnega ministrstva naznanilo suma kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov zaradi uhajanja informacij podalo zoper poslanca NSi Mateja Tonina. Tonin je vodil nenapovedani nadzor na OVS, pred dnevi pa ga je zaradi afere Telekom ovadil nekdanji član uprave AUKN Marko Golob.

STA

Veber je sicer ob pojasnjevanju afere že večkrat ocenil, da so izjave vodje nenapovedanega nadzora Tonina dokaz, da ima žvižgača v OVS, ki mu je posredoval določene informacije o sklepu o naročilu analize. Afera je izbruhnila, potem ko je prišlo na dan, da je minister OVS naročil analizo vidikov privatizacije Telekoma.

Golob in nekdanji uslužbenec obrambnega ministrstva Ludvik Zvonar pa sta Tonina pred dnevi ovadila, ker naj bi kot uradna oseba v nasprotju s svojimi dolžnostmi varovanja tajnih podatkov v vlogi podpredsednika komisije DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb sporočil javnosti tajne podatke glede aktivnosti zaščite telekomunikacijskega sistema ministrstva za obrambo.

Tonin je takrat dejal, da se bo branil "zelo enostavno", saj da ima za vse stvari, ki jih je počel, sklep komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Predsednica NSi Ljudmila Novak pa je v današnji izjavi novinarjem v DZ na vprašanje, kako komentira napade na vodjo poslancev njihove stranke Mateja Tonina, dejala: "Žalostno je, da vedno napademo tistega, ki odkrije nekaj nezakonitega, in ne tistega, ki je nezakonitost povzročil."

Zaradi afere je sicer premier Miro Cerar Vebra pozval k odstopu. Ker se Veber za to ni odločil, je premier v torek v DZ vložil predlog za njegovo razrešitev. V SD, kjer je Veber tudi podpredsednik stranke, trdno stojijo za svojim ministrom.