Slovenija

Škufca: Mislil sem, da delamo prav

Janja Ambrožič
2. 4. 2015, 17.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Žužemberški župan Franc Škufca se je na novomeškem sodišču znašel zaradi prevozov v novomeško OŠ Dragotina Ketteja. Od januarja 2000 do novembra 2004 je te storitve izvajalo podjetje FS prevozi, v katerem je bil takrat direktor, plačevala pa občina.

Zaradi nepravilnosti glede prevozov otrok s posebni potrebami v občini Žužemberk je novomeško okrožno sodišče prve naroke razpisalo že leta 2013. Obtožencev je bilo več, poleg Škufce še nekdanja ravnateljica šole Breda Oklešen, ki je na predobravnalnem naroku krivdo za zlorabo uradnega položaja priznala, nekdanji uslužbenec za družbene dejavnosti žužemberške občinske uprave Dare Pucelj in namestnik direktorja FS prevozi Slavko Struna. Slednja zaradi zastaranja postopka zdaj nista več obtoženca, sta pa včeraj pričala.

Obtožnica Škufco, ki je bil takrat župan in direktor podjetja FS, bremeni zlorabe uradnega položaja in ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Občina za prevoze namreč ni izpeljala javnega naročila, ki bi ga po zakonu morala, temveč se je Škufca z Oklešnovo ustno dogovoril, da bo podjetje vozilo otroke iz Žužemberka v Novo mesto in nazaj, temu pa je leta 2000 sledil podpis dveh pogodb med OŠ in podjetjem FS. Občina kot plačnica prevozov v pogodbo sploh ni bila vključena, a je račune, ki jih je dobivala od šole, redno plačevala. Tožilstvo trdi, da si je podjetje v škodo občinskega proračuna pridobilo 73.268 evrov protipravne premoženjske koristi.

Niso ga opozorili

»Občina je bila dolžna plačevati te prevoze in menim, da proračunu ni bila povzročena škoda. Če bi me opozorili, da je treba postopati drugače, bi,« je rekel Škufca, ki od leta 2006 ni več direktor družbe FS prevozi, prav tako ne njen lastnik. Pojasnil je, da je, ko je te storitve opravljal FS, občina plačevala 0,35 evra za kilometer, ko jih je prevzel drug izvajalec, pa se je cena dvignila na 0,55 evra za kilometer. Omenil je še, da bi ga na nepravilnosti glede prevozov moral opozoriti Darko Pucelj, a tega ni storil. »Ko je leta 2004 postalo jasno, da bi občina morala izpeljati javni razpis, smo to tudi storili,« je še dejal.

»Prevozi so v občini Žužemberk tabu tema, zaradi njih sem moral leta 2012 v službo drugam,« pa je dejal Pucelj, ki je trdil, da je pogodbo, ki jo je Škufca z Oklešnovo podpisal leta 2000, videl šele 2004., po tistem, ko je nova ravnateljica šole rekla, da na tak način ne bo več izvajala prevozov in bo začela zavračati račune. »Po tistem mi je župan naročil, naj pripravim novo pogodbo, ki naj bi veljala tudi za nazaj, tokrat je šlo za tripartitno, vanjo je bila vključena tudi občina, vendar je nova ravnateljica ni hotela podpisati,« trdi Pucelj, ki je v nadaljevanju povedal, da je imel veliko težav, ko je pripravljal razpis za te prevoze, saj župan ni hotel podpisati sklepa o začetku razpisa.

Sojenje še ni zaključeno.