Črna kronika

Blanko so rešili sosedje

Sašo Avramovič
2. 4. 2015, 18.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Hiša 60-letnega Eda Ponudića se je po eksploziji plina spremenila v ruševino. Njegovo sestro Blanko so komaj izvlekli izpod ruševin, utrpela je opekline po glavi in licu.

Arhiv Svet24

V ponedeljek je v hiši na Kišpatićevi ulici v Osijeku prišlo do eksplozije. »V času eksplozije sem bil v eni izmed sob v hiši. Okno je izstopilo iz okvirja in v trenutku je bilo polno prahu ter umazanije,« je opisal Edo, katerega hiša se je dobesedno spremenila v ruševino.

Arhiv Svet24

Stanovalci Kišpatićeve ulice so okoli 18. ure slišali pok, podoben eksploziji granate. Njihov sosed Edo je takrat ležal na postelji in kadil cigarete, njegova 58-letna sestra Blanka pa je počivala v svoji sobi. Po nenadni eksploziji je Edu uspelo še pravočasno zapustiti hišo, Blanki pa žal ne. Edo je stekel ven, v glavo ga je medtem zadela opeka, a ga k sreči ni huje poškodovala. Hitro je poklical sosede, ki so nemudoma pritekli Blanki na pomoč. Skozi okno jim jo je uspelo izvleči na ulico. Hitra pomoč jo je nato prepeljala v bolnišnico, kjer so zdravniki ugotovili, da je dobila opekline po glavi in po licu.

Arhiv Svet24

Čeprav so gasilci potrdili, da je šlo za eksplozijo plina, pa Edo temu ne verjame, saj pravi, da s sestro ne uporabljata mestnega plina, temveč se ogrevata na drva. Edo je noč po eksploziji preživel v Domu svetega Vinka, v katerem sicer spijo brezdomci. »Tam jih je preveč, poleg tega pa tudi smrčijo,« je po tistem dejal Edo, zato se je vrnil v porušeno hišo in se odločil, da bo v sobi brez okna živel naprej. Upa tudi, da ga bodo poklicali iz županovega urada in mu ponudili nadomestno stanovanje. »Najbolj sem hvaležen sosedom, ki so se hitro odzvali ter rešili mojo sestro in izklopili dovod plina v hišo,« zaključuje.

Arhiv Svet24

Po mnenju strokovnjakov so nestrokovno nameščene plinske naprave najpogostejši vzrok za eksplozijo. Iz njih namreč dlje časa uhaja plin, in ob določeni koncentraciji plina v zraku (ne premajhni ne preveliki) v povezavi s posebnim sprožilcem pride do eksplozije.