Svet

Obseg arktičnega morskega ledu za zimski čas rekordno nizek

STA
20. 3. 2015, 11.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Obseg morskega ledu v Arktičnem oceanu je letošnjo zimo dosegel rekordno nizko raven za ta čas. Po podatkih nedavne študije se je arktični morski led med leti 1975 in 2012 stanjšal za 65 odstotkov.

Reuters

To zimo je Nacionalni podatkovni center za sneg in led na Univerzi Colorado v Boulderju nameril 14,5 milijona kvadratnih kilometrov ledu, kar je najmanj, odkar so v 80. letih minulega stoletja s satelitskimi posnetki začeli spremljati količino ledu.

Po njihovih podatkih je bil največji obseg morskega ledu to zimo zabeležen 25. februarja, sedaj pa se je led začel taliti, saj se bliža pomlad.

"Postopno izginjanje ledu ima velike posledice na ljudi, živali in rastline v polarni regiji, pa tudi drugod po svetu, preko ravni morske gladine," meni strokovnjak Bob Ward z londonskega inštituta za podnebne spremembe in okolje.

Količina ledu, izmerjena konec februarja, je za 130.000 kvadratnih metrov nižja od prejšnje najnižje ravni, namerjene pozimi. Prejšnji rekord so izmerili leta 2011.

Znanstveniki menijo, da je nenavadno topel februar v delih Aljaske in Rusije pripomogel k izginjanju morskega ledu.

Raziskovalci bodo sicer pridobili še povprečne mesečne podatke za marec in april, ki štejejo kot boljši pokazatelj podnebnih učinkov, poroča BBC.