Svet

Napadalca na tunizijski muzej domnevno urili v Libiji

STA/J.P.
20. 3. 2015, 09.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Strelca, ki sta v napadu na muzej v Tunisu ubila več kot 20 ljudi, so urili v Libiji, je zatrdil tunizijski obrambni minister Rafik Chelly. Po navedbah tunizijskega predsednika Bejija Caida Essebsija sta napadalca nosila tudi razstrelivo, ki ga pa nista imela časa uporabiti.

Reuters

"Decembra lani sta nezakonito zapustila državo in vstopila v Libijo, kjer sta se urila v uporabi orožja," je Chelly v četrtek povedal za tunizijsko televizijo Al Hiwar Ettounsi. Oblasti so strelca identificirale kot Yassineja Abidija in Hatema Khachnaouija.

Po besedah obrambnega ministra je bil Abidi aretiran, preden se je odpravil v Libijo. Chelly ni razkril podrobnosti o aretaciji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odgovornost za sredin napad, v katerem je bilo poleg napadalcev in Tunizijca ubitih še 20 tujih turistov, je prevzela skrajna Islamska država. Essebsi je zatrdil, da se Tunizija skrajnežem ne bo pustila ustrahovati.

Chelly je pri tem navedel še več lokacij domnevnih taborišč za urjenje Tunizijcev v Libiji. Med drugih naj bi se urili v Bengaziju in mestu Derna, ki je postalo pomembna utrdba džihadistov. Po ocenah tunizijskih oblasti se je do 3000 Tunizijcev odpravilo v Irak, Sirijo in Libijo, da bi se borili na strani skrajnežev.

Tunizijski predsednik je sicer v četrtek za francosko televizijo TF1 povedal, da sta napadalca na sebi nosila še razstrelivo, ki pa ga nista uspela detonirati. Pri tem je dodal, da je odziv varnostnih sil preprečil še dodatno prelivanje krvi.