Svet

Marš ameriških oklepnikov po vzhodnoevropskih državah

B.K.
20. 3. 2015, 11.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Vojska Združenih držav Amerike bo poslala konvoj ameriških vojakov in oklepnih vojaških vozil po cestah kar šestih evropskih držav, v relativni bližini meje z Rusijo. Moskva izraža zaskrbljenost zaradi Natove širitve sil v regiji.

Reuters

1800 kilometrov dolga pot poimenovana »Dragonska vožnja«, bo trajala od 21. marca do 1. aprila. Šlo bo za spektakularni zaključek treninga ameriške vojske z zavezniki na Poljskem in v baltskih državah.

Ameriški vojaki iz 2. konjeniškega polka bodo spremljali svoja osem kolesna oklepna vozila imenovana Strykers, 12. bojna zračna brigada pa bo zagotavljala zračno izvidniško podporo.

Konvoj bo vojake iz ločenih lokacij v Estoniji, Litvi in na Poljskem popeljal še skozi Estonijo in Češko, ustavili pa se bodo v domači bazi Rose Barracks v Nemčiji.

Gre za očiten primer izkazovanja moči, saj je standarden protokol za vračanje vojakov in opreme iz treninga v bazo nevpadljiv transport po železnici in ne viden cestni konvoj.

Meseci treningov in vpadljiv konvoj naj bi služili kot zagotovilo ZDA vzhodnoevropskim državam, ki mejijo z Rusijo, da se jim ni treba bati vojaške intervencije.

»To je to kar ameriška vojska počne. Veliko zmogljivosti lahko premikamo na dolge razdalje,« je dejal Ben Hodges, komandir ameriške vojske v Evropi. »Gledal sem ruske vojaške vaje … 30.000 ljudi in 100 tankov lahko premaknejo izjemno hitro. Prekleto, bilo je impresivno,« je še dodal.