Svet

Poslanec v zapor zaradi poskusa podkupovanja mestnih svetnikov

sta/mv
13. 3. 2015, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Hrvaško vrhovno sodišče je danes potrdilo zaporno kazen poslancu SDP v hrvaškem saboru in bivšemu županu Vukovarja Željku Sabu zaradi poskusa podkupovanja svetnikov HDZ v prejšnjem mandatu vukovarskega mestnega sveta. Sabo bo moral v zapor za osem mesecev, še osem mesecev zapora je dobil pogojno za dve leti.

Vrhovno sodišče je nekoliko omililo lansko prvostopenjsko razsodbo o 16 mesecih zapora za 61-letnega Saba, ki je bil tudi član predsedstva SDP. Gre za sicer za prvo razsodbo na Hrvaškem, v kateri je kak visoki uradnik kaznovan zaradi podkupovanja mestnih svetnikov. Obenem je tudi prva sodba, ki so jo sprejeli na podlagi na skrivaj posnetega pogovora, ki ga je vrhovno sodišče zaradi teže kaznivega dejanja razglasilo za zakonitega. Gre za izjemo v hrvaškem pravosodju. Bivša mestna svetnica Marija Budimir je julija 2013 na skrivaj posnela pogovor s Sabom, v katerem je omenjal do 50.000 kun (približno 6500 evrov) nagrade, če bi podprla SDP in tako zagotovila potrebno večino za konstituiranje mestnega sveta. Ponujal ji je tudi položaj v nadzornem odboru podjetja Borovo in položaj predsednice v mestni komisiji za evropske integracije. Drugemu svetniku Radivoju Đuriću ni osebno ponujal podkupnine, je pa Đurićeva soproga pričala, da ji je Sabo ponudil službo glavne medicinske sestre v vukovarski bolnišnici, njunemu sinu pa naj bi obljubil položaj direktorja Hrvatskega radia - Vukovar, če bi Radivoj Đurić podprl SDP v mestnem svetu.

Če je odgovoren, bo izključen iz stranke

Sabo je zanikal poskus podkupovanja mestnih svetnikov, a je po današnji odločitvi vrhovnega sodišča tudi nad SDP obvisela senca korupcije, ki so jo doslej zaradi več korupcijskih primerov očitali HDZ. Socialdemokrati so napovedali, da bodo Saba izključili iz stranke, če bo sodišče pravnomočno potrdilo njegovo odgovornost. Korupcije je osumljena tudi bivša predsednica sisaško-moslavaške županije Marina Lovrić Merzel, ki so jo po izbruhu afere izključili iz SDP. Bila je članica predsedstva socialdemokratov.