Svet

Kitajska naj bi v strogi tajnosti gradila drugo letalonosilko

STA
2. 2. 2015, 10.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Kitajska naj bi gradila drugo letalonosilko, čeprav vojska zelo skrbi, da to ostane skrivnost. Kljub temu pa je ta novica na kratko prišla na dan ob objavi vesti, da je neko kitajsko podjetje zmagalo na natečaju za opremo bodoče letalonosilke.

Reuters

Lokalni časnik v mestu Changzhou je minuli konec tedna poročal, da je izdelovalec kablov Jiangsu Shangshang zmagal na natečaju za opremo druge letalonosilke, pri tem pa povzel vest mestnih oblasti.

Obe vesti so s svetovnega spleta kmalu umaknili, a ne dovolj hitro, saj so jo pred tem že povzela kitajska družbena omrežja, pri čemer so mnogi ocenili, da gre za prvo resno potrditev gradnje druge letalonosilke, o kateri se širijo govorice.

Prvo letalonosilko Liaoning, ki je v uporabi od septembra 2012, so naredili iz nedokončanega plovila, ki ga je Kitajska kupila od Ukrajine leta 1998. Za drugo letalonosilko želi kitajska vojska zagotoviti stoodstotno kitajsko izdelavo.

Kitajske oblasti doslej niso uradno potrdile gradnje druge letalonosilke, je pa namestnik poveljnika kitajske mornarice Song Xue aprila 2013 napovedal, da bo država imela več kot eno letalonosilko.

Wang Min, sekretar komunistične partije v provinci Liaoning, kjer ima oporišče prva letalonosilka, je sicer dejal, da država že dela na drugi letalonosilki, ki naj bi bila končana okoli leta 2020.

Po navedbah China Digital Times, ki ima sedež v ZDA in se ukvarja s cenzuro na Kitajskem, so kitajske propagandne oblasti odredile, da se zbrišejo vse Wangove izjave.

Nekateri kitajski komentatorji pa so se medtem danes odzvali na zadnje vesti in pozivali, da mora država imeti več letalonosilk za soočenje s provokacijami, ki imajo podporo Zahoda. To je zapisal časnik Global Times, ki je povezan z uradnim časnikom komunistične partije Renmin Ribao.

Čeprav je Kitajska zelo povečala obrambni proračun, še vedno ostaja zelo daleč za ZDA tako glede opremljenosti kot dosega. Kitajsko obrambno ministrstvo je minuli teden napovedalo, da se bodo letos pri urjenju osredotočili na izboljšanje bojnih zmogljivosti za zmago v morebitnih lokalnih vojnah.

Kitajska se občasno zapleta v napete konflikte z Japonsko in Filipini zaradi mejnih sporov v Vzhodnokitajskem in Južnokitajskem morju, ki sprožajo bojazni, da bi spori lahko prerasli v oborožen konflikt.