Zanimivosti

CONRAD SVETUJE: LED žarnice - več denarja v žepu, manj škode za okolje?

N.N.
2. 2. 2015, 10.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Z odhodom klasičnih in prihodom LED žarnic se spreminja tudi način, kako vrednotimo njihovo moč in izkoristek. Za stare žarnice smo uporabljali mero WATT, a za nove, energetsko visoko učinkovite LED-žarnice, je bolj ustrezna in natančnejša mera-LUMEN.

Več Conradovih nasvetov najdete na:  http://www.conrad.si/nasveti

Ali veste v čem je razlika? WATT (W) kaže koliko električne energije uporablja nek vir. LUMEN (lm) označuje količino svetlobe, ki prihaja iz nekega vira. En lumen je približno enak svetlobi sveče, ki prihaja do vas iz oddaljenosti tridesetih centimetrov.

Ti dve meri sta lahko v medsebojni povezavi (lumnov na watt), ki označuje, koliko svetlobe proizvaja žarnica na watt porabljene električne energije. Z drugimi besedami mera izkazuje energetski učinek žarnice.

Zato, ko kupujete žarnice, najprej preverite ali proizvajajo toliko svetlobe kot jo potrebujete. Potem bodite pozorni na to, koliko električne energije porabi, da bi dala želeno količino lumnov. Izberite najbolj varčno. Imejte v mislih, da lumen na watt daje povprečno vrednost, saj žarnice s starostjo postajajo manj učinkovite.

Novejše vrste žarnic porabijo manj energije za enako količino svetlobe

Kakšna je razlika? No, klasične žarnice proizvedejo okoli 20 lm, a nekatere novejše LED žarnice lahko dajo 100 lm in več na watt. Tukaj je nekaj primerov za ponazoritev. Stara žarnica moči 60 W bo dala okoli 750-850 lm.