Slovenija

Stavki v izolski bolnišnici se pridružuje tudi KS 90

STA
2. 2. 2015, 10.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Člani obalnega sindikata delavcev zdravstva in socialnega skrbstva, zaposleni v Splošni bolnišnici Izola, so se seznanili s tem, da do danes od pristojnega ministrstva niso dobili nobenih pisnih zagotovil glede izplačila plač. Zato so soglasno sklenili, da se pridružujejo opozorilni stavki, ki so jo za 11. februar napovedali v sindikatu Fides.

STA

Tekom dneva bodo pristojno ministrstvo tudi pozvali k temu, da jim pisno obrazloži, ali bo prišlo do nakazila finančnih sredstev za potrebe izplačila januarskih in februarskih plač, je po današnjem sestanku članov sindikata pojasnil Damjan Volf iz Konfederacije sindikatov 90, kamor sodi sindikat delavcev zdravstva in socialnega skrbstva.

"V tem pismu bomo prosili tudi za njihovo pojasnilo, kako se bodo lotili obilice težav, ki so v slovenskem zdravstvu in ki imajo za posledico neizplačilo plač v Splošni bolnišnici Izola," je še navedel Volf. Hkrati bodo svojo sindikalno centralo KS 90 pozvali, naj ne podpiše socialnega sporazuma.

O svoji odločitvi glede pridružitve stavki bodo obvestili tudi Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides) oz. sindikalno enoto v bolnišnici ter predlagali, da se pridružijo stavkovnemu odboru. V tem okviru bodo "stopnjevali pritisk". Če njihove zahteve ne bodo izpolnjene, v prvi vrsti tista o izplačilu januarskih plač v zakonskem roku, pa bodo po Volfovih besedah opozorilno stavko tudi izvedli.

Težave izolske bolnišnice, ki že leta posluje z izgubo, so se zaradi izplačila druge polovice tretje četrtine plačnih nesorazmerij povzpele do točke, ko naj bi zaposlenim januarske plače izplačali v dveh delih, in sicer 10. februarja ter 27. februarja. Zakon o delovnih razmerjih sicer določa, da je treba delavcu plačo za delo v minulem mesecu izplačati najpozneje do 18. v mesecu.

Opozorilno enourno stavko, ki bo 11. februarja, so že prejšnji teden napovedali v Fidesu.

Ne glede na napoved stavke pa bodo vpleteni verjetno do zadnjega iskali rešitev iz zagate. Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) naj bi tako v torek odločal o možnosti, ki jo je navedla ministrica Milojka Kolar Celarc, da ZZZS bolnišnici nakaže predujem.