Svet

ZDA naj bi razmišljale o dobavi orožja ukrajinski vojski

STA
2. 2. 2015, 10.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Z nadaljevanjem nemirov na vzhodu Ukrajine ameriške oblasti razmišljajo o dobavi orožja in vojaške opreme ukrajinski vojski v boju proti proruskim separatistom, je v nedeljo poročal ameriški dnevnik New York Times. Ameriški predsednik Barack Obama se do vprašanja še ni opredelil, njegova administracija pa o tem že razmišlja.

Reuters

Poveljnik sil zveze Nato v Evropi Philip Breedlove takšno idejo podpira, ameriški državni sekretar John Kerry pa se je o tem pripravljen pogovarjati.

ZDA obtožujejo Rusijo, da vodijo vojno v Ukrajini, a se zaenkrat za dobavo orožja Kijevu doslej niso odločile.

"Čeprav se še vnaprej osredotočamo na iskanje rešitev po diplomatski poti, vedno razmišljamo tudi o drugih možnostih, ki bi omogočile prostor za pogajanja," je dejala tiskovna predstavnica ameriškega sveta za nacionalno varnost Bernadette Meehan.

A glede na majhen učinek gospodarskih sankcij na Rusijo je vprašanje o dobavi orožja Ukrajini znova prišlo v ospredje.

Tudi načelnik štaba združenih poveljstev general Martin Dempsey je pripravljen na novo razpravo o zagotavljanju vojaške pomoči Ukrajini, je povedala svetovalka za varnost v Obamovi administraciji Susan Rice.

"Obširen pristop je zagotovljen, in strinjamo se, da bi vojaška oprema in orožje morali biti del te razprave," pa je povedal nek predstavnik Pentagona.

K širši razpravi poziva tudi neodvisno poročilo, ki je nastalo pod taktirko osmih nekdanjih visokih ameriških uradnikov. V njem pozivajo, da ZDA pošlje Ukrajini orožje in opremo v vrednosti dobrih 2,5 milijarde evrov.