Svet

“Fidel Castro je spet umrl!”

K.S./G.G.
9. 1. 2015, 13.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Kar nekaj južnoameriških dnevnikov je pisalo o tem, da naj bi Fidel Castro (88) umrl. Kubanska diaspora na Floridi, ki je El Comandanteja po njegovi bolezni že večkrat pokopala, je že slavila. Trdili so, da bo kubanska vlada sklicana tiskovno konferenco in razglasila Fidelovo smrt, a to se ni zgodilo. V Havani so govorice označili za navadno natolcevanje.

Prvi je o domnevni smrti pisal ameriški dnevnik Diario Las America, ki trdi, da so jim iz Havane novico o smrti neuradno že potrdili.

Časnik Diario De Cuba je navajal, da je pokopališče, v katerem je grobnica, ki bo gostovala Castrovo truplo, zaprta za vse obiskovalce. Kubanska vlada naj bi se že pripravljala na velik pogreb.

Ameriški mediji trdijo, da je novica o Castrovi smrti neresnična in da je 88-letnik gotovo še živ.

Fidel Castro se je rodil 13. avgusta 1926 v Mayarína družinski plantaži sladkornega trsaBiránu, blizu mesta Mayarí (danes provinca Holguína). Bil je tretji otrok Ángela Castra y Argiza in Line Ruz González.

YT

Leta 1950 je doktoriral iz prava na univerzi v Havani. Leta 1952 je imel na volitvah namen kandidirati za mesto zastopnika v kubanskem parlamentu, vendar je ta čas general Fulgencio Batista z državnim udarom odstavil vlado in predsednika Carlosa Prio Socarrasa ter odpovedal volitve.

Diario De Cuba

Tako je Castro vložil tožbo proti Batisti zaradi kršenja ustave, vendar jo je sodišče ovrglo. Zaradi neuspele obtožbe zoper Batisto na Vrhovnem sodišču je Castro izjavil, da je po izčrpanju vseh pravnih sredstev stopila v veljavo v ustavi iz leta 1940 vsebovana pravica do odpora in je začel s pripravami napada na kasarno Moncada v Santiagu de Cuba ter na kasarno Carlos Manuel de Céspedes v Bayamu. S tem bi se naj sprožila ljudska vstaja na vzhodu Kube s katero bi strmoglavili batistov režim. S skupino somišljenikov je Fidel 26. julija 1953 napadel vojašnico v Monacadu. Napad je bil neuspešen in Castro je pristal v zaporu do leta 1955. V tem času še ni bil član Komunistične partije in njegove politične ideje so bile nacionalizemantiimperializem in reforma. Po odhodu iz zapora je odpotoval v ZDA, spotoma pa je v Mehiki organiziral revolucionarno gibanje imenovano 26. julij.

Fidel Castro je 18. februarja 2008 zaradi bolezni formalno stopil z oblasti in predal mesto predsednika ter poveljnika vojske bratu Raulu Castru.

Po prihodu na oblast se je zapletel v spor z ZDA, ki so podpirale Batisto in se v času njegove vladavine pogosto vmešavale v notranjo politiko Kube. Po tem ko je Castrova vlada nacionalizirala rafinerije nafte, tovarne sladkorja in elektrarne, so leta 1960 ZDA prenehale kupovati kubanski sladkor in uvedle ekonomski embargo zoper Kubo. ZDA so leta 1961 v t. i. invaziji Prašičji zaliv s pomočjo kubanskih beguncev neuspešno poskušale odstaviti Castra z oblasti.