Svet

Drama končana: brata Kouachi mrtva, talec pa rešen

STA/J.P./G.G.
9. 1. 2015, 13.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Brata Kouachi sta med pobegom ukradla vozilo in se zabarakadirala v stavbo v kraju Dammartin, zajela pa sta tudi talca. Okoli 17. ure je policija začela s posredovanjem, ki je bili uspešno. Brata Kouchi so ubili, talca pa osvobodili nepoškodovanega.

Reuters

Arhiv Svet24

V več francoskih mestih so se pozno včeraj na poziv sindikatov, medijev in političnih strank začela zborovanja v spomin na žrtve napada na satirični tednik Charlie Hebdo.

Brata sta danes v bližini letališča Charles de Gaulle ukradla vozilo, nato pa v  kraju Dammartin-en-Goële zajela eno osebo. Policisti so se nato z napadalcema pogajali o izpustitvi talcev. V kraju Dammartin-en-Goële so zaprli šole, situacija je bila iz minute v minuto bolj napeta.

Kot je povedal francoski notranji minister Bernard Cazeneuve, je v policijski akciji sodelulovalo 88.000 policistov, vključena je bila tudi vojska. Iskalni akcije se je priključilo še 400 vojakov.

Za napadom na uredništvu časnika Charlie Hebdo sta stala 32-letni Cherif Kouachi in 34-letni Said Kouachi, oba stara znanca policije. V javnost sicer prihaja vedno več podrobnosti o njiju. Eden od bratov naj bi se tako uril pri teroristični mreži Al Kaida v Jemnu. Ameriški mediji so poročali, da naj bi se Said leta 2011 nekaj mesecev uril v Jemnu. Ameriške obveščevalne službe poskušajo sedaj dognati, ali je Al Kaida v Jemnu naročila napad v Parizu.

Francoska policija je potrdila, da je napadalec na judovsko trgovino povezan s Cherifom Kouachijem.

Arhiv Svet24

Iz Washingtona so ob tem sporočili, da sta bila oba brata na t. i. No-Fly seznamu, kar pomeni, da je zanju veljala prepoved poletov z letalom v ZDA. Oba sta bila v ameriških seznamih že dlje časa navedena kot teroristična osumljenca.

Po najdbi molotovk in islamistične zastave v avtomobilu, ki sta ga napadalca uporabila med begom, francoske oblasti domnevajo, da sta načrtovala še več napadov.