Slovenija

Eko krog zaradi Lafargea kazensko ovadil inšpekcijsko službo

STA/B.K.
9. 1. 2015, 13.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Aktivisti Eko kroga so kazensko ovadili inšpekcijsko službo zaradi suma kaznivega dejanja nevestnega dela v službi. Inšpekcija namreč ni spoštovala odločbe upravnega sodišča, ki je ugotovilo, da Lafarge Cement ni imel dovoljenja za uporabo petrolkoksa kot goriva, je danes na novinarski konferenci povedal predsednik Eko kroga Uroš Macerl.

Tropical Rainforrest

Dejal je, da je Lafarge Cement med jesenskim obratovanjem kot gorivo še naprej uporabljal petrolkoks, in to kljub jasno izrečeni sodbi upravnega sodišča, ki je avgusta lani razveljavilo okoljevarstveno dovoljenje trboveljski cementarni glede uporabe petrolkoksa. Zato je od inšpekcije pričakoval, da prepreči nelegalno delovanje cementarne.

Po predsednika Ekokroga Uroša Macerla v cementarni za uporabo petrolkoksa ni bila opravljena niti zakonsko predpisana presoja vplivov na okolje.

V zadevi z inšpekcijskim nadzorom, tako Macerl, se je na očitne kršitve odzvala varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. "V korespondenci z inšpekcijo je izpostavila svoje stališče glede delovanja v zadevi Lafarge in izrazila presenečenje nad tem, da se je inšpektorat za opredelitev in dokumente obrnil na odvetniško družbo Rojs Pehljan, Prelesnik&partnerji, ki zastopa trboveljsko cementarno," pravi Macerl.

Varuhinja po Macerlovih besedah opozarja, da iz sodbe upravnega sodišča izhaja, da gre za t.i. novo napravo in da torej ni mogoče najti zakonske podlage, po kateri bi Lafarge do izdaje novega okoljevarstvenega dovoljenja sploh smel obratovati.

Po navedbah Macerla je varuhinja še posebej opozorila na ustavno pravico do zdravega življenjskega okolja, povezano s pravico do zdravja, in na dolžnost države, da z dolgotrajnim odločanjem ne krati te pravice.

"Usklajeno ravnanje inšpekcije, ko v javnosti nastopa z argumenti cementarne, ocenjujemo kot sporno," je še dejal Macerl in dodal, da so z zadevo med drugim seznanili tudi predsednika vlade Mira Cerarja in okoljsko ministrico Ireno Majcen.

V trboveljski cementarni pa navajajo, da družba na podlagi sodbe upravnega sodišča, ki je bila izdana avgusta lani, ostaja v postopku pridobivanja okoljevarstvenega dovoljenja.

"Upravno sodišče je okoljevarstveno dovoljenje razveljavilo 20. januarja lani in zadevo vrnilo na Agencijo RS za okolje v ponovni postopek. Ker o zadevi še ni bilo pravnomočno odločeno, cementarna nadaljuje z obratovanjem", navajajo v Lafargeu.

Dodali so še, da po zakonodaji obstoječe naprave, za katere je bila v zakonskem roku vložena vloga za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja, nadaljujejo z obratovanjem, dokler ni o vlogi pravnomočno odločeno.