Svet

Slovaška bo razveljavljala lažne zakonske zveze

STA/G.G.
22. 12. 2014, 13.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Slovaško pravosodno ministrstvo se je po porastu števila lažnih porok, ki so jih tuji državljani sklenili zgolj zato, da bi dobili slovaški potni list, odločilo, da bo spremenilo zakonodajo in omogočilo razveljavitev tovrstnih porok.

Slovaški zakon o tujcih sicer omogoča izgon tujca, ki je državljanstvo ali dovoljenje za stalno prebivališče pridobil s prevaro, recimo z lažno poroko. A po drugi strani družinski zakonik ne predvideva razveljavitve tovrstnih zakonskih zvez, ki tako ostanejo veljavne.

Predlog spremembe družinskega zakonika sedaj predvideva, da bi sodišče lahko razveljavilo zakonsko zvezo, če se ugotovi, da je bila sklenjena za pridobitev državljanstva ali stalnega prebivališča in ne iz želje graditi skupno zakonsko življenje.

Razlog za tovrstne spremembe je tudi preprečevanje kaznivih dejanj. Prejšnji mesec so na Slovaškem razbili mednarodno skupino tihotapcev ljudi, ki so preko lažnih porok s slovaškimi državljani Srbom omogočili pridobitev dovoljenj za stalno prebivališče v Nemčiji in na Danskem.