Svet

Kitajska bo Rusiji pomagala prebroditi gospodarsko krizo

B.K.
22. 12. 2014, 11.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Kitajski zunanji minister je zatrdil, da bo Kitajska Rusiji nudila pomoč v času, ko rusko gospodarstvo trpi zaradi strmega padca cen nafte. Kitajska tako Rusiji predlaga pospeševanje trgovanja med državama v kitajski valuti – juan.

Reuters

»Rusija ima sposobnost in modrost za premagovanje obstoječe gospodarske stiske,« je dejal kitajski zunanji minister Wang Ji. »Če bo ruska stran pomoč potrebovala, bomo za to poskrbeli v okvirih naših sposobnosti,« je še dodal.

Rusija se sicer pobira po najhujšem padcu rublja v zadnjih letih. V torek je ruska nacionalna valuta izgubila kar 20 odstotkov vrednosti v primerjavi z ameriškim dolarjem in evrom.

Kitajski minister za trgovino Gao Hučeng pa je dejal, da bi trgovanje med Rusijo in Kitajsko lahko letos doseglo vrednost v višini 100 milijard ameriških dolarjev, kar je za okoli 10 odstotkov več kot lansko leto.

Kitajska sicer pospešeno išče posle v svoji valuti, da bi s tem izpodbila prevlado ameriškega dolarja na mednarodnem trgu.

Peking pa ni edini, ki poskuša zmanjšati vpliv ameriške valute in zahodnih bank na svetovni trg. BRICS, skupina hitro rastočih gospodarstev, ki jo sestavljajo Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južnoafriška republika zasleduje isti cilj. Države, ki sicer predstavljajo petino svetovne gospodarske proizvodnje, so se nedavno dogovorile za povečanje medsebojne trgovine v lokalnih valutah, prav tako pa bodo ustvarile investicijsko banko, ki bo konkurirala zahodni Svetovni banki.