Svet

Umrl je legendarni Udo Jürgens

Tony Carter
21. 12. 2014, 18.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Zaradi akutnega zastoja srca je danes popoldan v 81. letu starosti umrl legendarni avstrijski pevec Udo Jürgens.

Arhiv Svet24
Uda še vedno niso pokopali.

Kot poroča švicarska državna televizija SRF se je Udo Jürgens na današnjem mirnem sprehodu v švicarski vasici Gottlieben v kantonu Thurgau v Švici nenadoma zgrudil in padel v nezavest.

Leta 2007 je Udo Jürgens dobil tudi švicarsko državljanstvo.

Kljub hitri zdravniški intervenciji in takojšnjem oživljanju v kantonski bolnišnici Münsterlingen je zaradi akutne odpovedi srca žal pred nekaj urami umrl.

Udo Jürgens, rojen 30. septembra 1934 v Celovcu na avstrijskem Koroškem kot Udo Jürgen Bockelmann, je bil avstrijski skladatelj in pevec popularne glasbe, čigar izjemno uspešna kariera je bila razpeta preko petdeset let. Napisal je preko 800 pesmi in prodal preko 100 milijonov plošč.

Jürgens je bil v največji meri zaslužen za neverjeten preboj tako imenovanih "šlagerjev", povojnih pesmi, ki so v šestdesetih letih prejšnjega stoletja dobile zabavnejši in lahkotnejši prizvok. Kljub častitljivi starosti je redno prirejal koncerte in turneje, ki so bile vnaprej razprodane.

Udo je napisal preko 800 pesmi in prodal preko 100 milijonov plošč.

Tudi letos naj bi nastopil na tradicionalnem televizijskem novoletnem koncertu Silvesterstadel, ki ga vsako leto v živo prenašajo državne televizije z nemškega govornega področja, in sicer nemška ARD, avstrijska ORF in švicarska SRF, ogleda pa si ga več kot dvajset milijonov ljudi.

Uda ni več z nami, v spomin pa vam poklanjamo eno izmed njegovih božičnih pesmi. Srečno, Udo, kot je sam rad rekel: Nasvidenje nad zvezdami...