Črna kronika

"Maščevanje! Ubil bom dva 'prašiča'!"

STA / T.C.
21. 12. 2014, 15.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Newyorški policijski komisar William Bratton je na novinarski konferenci v včeraj zvečer povedal, da je Ismaaiyl Brinsley ustrelil dva mestna policista v glavo in se kmalu zatem ubil na postaji podzemne železnice v predelu Brooklyna Bedford-Stuyvesant.

Reuters

28-letni Ismaaiyl Brinsley naj bi pristopil k patruljnem avtomobilu v katerem sta bila policista Wenjian Liu in Rafael Ramos ter ju ustrelil brez opozorila. Bratton je dejal, da sta bila enostavno usmrčena, čeprav pa nista takoj podlegla poškodbam in so ju odpeljali v bolnišnico v kritičnem stanju, kjer sta kasneje žal umrla.

Osumljenec ni Newyorčan, ampak je prispel v mesto iz Baltimorja v zvezni državi Maryland. Na napad se je med prvimi odzval temnopolti aktivist in politik Al Sharpton, ki je izrazil ogorčenje, še posebej zaradi tega, ker je napadalec izkoristil ime žrtve policijskega nasiljan Erica Garnerja za napad. Sharpton je dejal, da so na vseh protestnih shodih vedno poudarjali mirno nasprotovanje policijskemu nasilju.

V ZDA nekateri bedaki, policiste, ki skrbijo za red in varnost, zaničljivo imenujejo - prašiči.

Preiskava zločina še poteka, vendar pa naj bi osumljeni morilec v soboto zjutraj najprej ustrelil in ranil lastno dekle v Baltimorju, nato pa se podal v New York. Na njenem računu družabne spletne strani Instagram naj bi naznanil, da bo ustrelil dva "prašiča" zaradi Garnerjeve smrti.

Za zdaj vse kaže, da gre za dejanje posameznika na katerega so vplivali dogodki zadnjih tednov in mesecev. Prvi veliki protesti proti policijskemu nasilju so izbruhnili poleti zaradi usmrtitve temnopoltega osumljenca v Fergusonu v zvezni državi Louisiani, kasneje pa zaradi smrti temnopoltega preprodajalca cigaret Erica Garnerja na Staten Islandu v New Yorku.