Svet

Severna Koreja obeležila zaključek triletnega žalovanja za Kim Jong Ilom

STA / T.C.
17. 12. 2014, 15.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V Severni Koreji so danes obeležili zaključek triletnega obdobja žalovanja za pokojnim nekdanjim voditeljem države Kim Jong Ilom. Obdobje vladavine njegovega sina in naslednika Kim Jong Una se je tako tudi popolnoma uradno začelo, so poročali severnokorejski mediji.

Reuters

Po celotni Severni Koreji so danes opoldne po lokalnem času tulile sirene, sledile so tri minute molka. Vrhunec zadnjega dneva žalovanja je bila spominska slovesnost, na kateri je sodeloval Kim Jong Un in več deset tisoč ljudi, potekala pa je pred palačo Kumsusan, kjer ležita balzamirani trupli Kim Jong Ila in njegovega očeta Kim Il Sunga.

Družina Kim že skoraj 70 let z železno roko vlada Severni Koreji, spremembe pa očitno niso na vidiku. Po ocenah Južne Koreje in ZDA je Kim Jong Un v treh letih od smrti očeta utrdil svojo oblast.

Poznavalci trdijo, da je k temu prispevala politična čistka, katere žrtve je bil lani celo Jang Song Thaek, Kimov stric, ki je bil nekdaj drugi najvplivnejši človek v Severni Koreji, nato pa so ga usmrtili zaradi domnevnih načrtov za udar.